Конференција лидера Образовног програма Википедије у Београду

Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организује највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Догађај ће се одржати од 26. до 28. маја, у Хотелу М, а окупиће представнике Викимедијиних заједница. Циљ конференције је размена знања и искуства у домену образовања, као и развој и јачање постојећих Викимедијиних огранака у области образовања и њихова међусобна сарадња.

Након више од 15 година од покретања пројекта, Србија ће на Еду Вики конференцији окупити лидере на пољу образовања односно коришћења Википедије, али и других Викимедијиних пројеката како у образовним институцијама, тако и у организацијама које се баве неформалним образовањем. Догађај ће отворити Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља, Шани Евенштајн Сигалов, потпредседница управног одбора Задужбине Викимедија, Лиана Дејвис, представница корисничке групе Википедија и образовање и Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије.

Сви они који су заинтересовани за програм, а не присуствују конференцију, исти могу пратити путем стриминг линкова:

Петак, 26. мај
Атријум од 9 часова:  https://www.youtube.com/live/qB4djoYuMyQ
Форум од 11 часова: https://www.youtube.com/live/NQmddSHKvQg

Субота, 27. мај
Атријум од 9 часова: https://www.youtube.com/live/Xs_BMTSDyRc
Форум од 11 часова: https://www.youtube.com/live/dKHmVRnLWP0

Недеља, 28. мај
Атријум од 9:30 часова: https://www.youtube.com/live/7h1Plq9ns98
Форум од 11:30 часова: https://www.youtube.com/live/735vibj0PaE

Први образовни пројекат оваквог формата покренут је управо у Србији, а подразумевао је писање семинарских радова на Википедији. Овај модел примењује се и данас, а у заједничкој сарадњи са школама и факултетима активно се ради на развијању уређивачких вештина, али и критичког размишљања код младих. Пројекат је произвео сјајне резултате, па је тако примењен широм света. 

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Корисничка група Википедијa и образовањe је глобална група која олакшава, подржава и заговара имплементацију Википедије и других Вики пројеката у образовне и академске наставне планове и програме.

Прва Еду Вики конференција одржана је управо у Београду 2014. године. Данас, након девет година, Викимедија Србије опет преузима улогу организатора. 
Званичну страну догађаја са програмом конференције можете да погледате овде.


Аутори: Ивана Маџаревић, Небојша Ратковић, Викимедије Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *