Обележавање Светског дана културне разноликости за дијалог и развој на Википедији

Викимедија Србије организује уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о културној разноликости, ширењу и поштовању културе из различитих делова света. Ширењем знања и поштовањем култура из других делова света указујемо на међусобно поштовање, мир и слободу.

Светски дан културне разноликости за дијалог и развој је мeђународни празник који се обележава 21. маја. Овај празник је проглашен 2001. године на седници Генералне скупштине УНЕСКО-а. У Универзалној декларацији УНЕСKО-а о културној разноликости, наводи се да људско достојанство захтева ширење културе и образовања у циљу правде, слободе и мира. Циљ обележавања овог дана је да слави богатство различитих култура, али и важност интеркултурног дијалога који треба да обезбеди мир и одрживи развој.

За учешће у маратону потребно је уписати се на списак учесника. На страници догађаја на Википедији, можете видети предложен списак чланака, као и литературу коју можете користити. Особе које немају искуства у уређивању Википедије могу прочитати упутство о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача или видео-туторијале за уређивање Википедије помоћу уређивача изворног кода. За сва додатна питања можете послати имејл на gorana.gomirac@vikimedija.org. Учесници ће бити награђени споменицом.

Уређивачки маратон ће трајати од 21. до 31. маја 2023. године на Википедији на српском језику.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *