Завршен је маратон о људским правима и животној средини!

Викимедија Србије се по четврти пут прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights у сарадњи са Иницијативом за социјална и економска права А11, EcoHub-ом и Националном еколошком асоцијацијом. Кампања je имала за циљ да осигура да свако може да има приступ објективним, проверљивим и актуелним информацијама о људским правимо, а посебно о праву на здраву животну средину. Данас, када нам је знање о томе како различити еколошки проблеми утичу на нас преко потребно, Википедија као слободна енциклопедија има веома значајну улогу. 

Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да се опорави. Разумевање и истицање значаја ових тема помаже заједницама широм света у доношењу одлука на свим нивоима, а на крају може довести до ефикаснијег одговора на кризне ситуације.

Током кампање #WikiForHumanRights на глобалном нивоу су организовани уређивачки маратони и такмичења, који су били усмерени на писање нових и допуњавање постојећих чланака о људским правима и темама које се односе на животну средину и бројне еколошке проблеме. 

У оквиру кампање на Википедији на српском језику је организован уређивачки маратон који је трајао од 8. до 14. маја. За време трајања маратон 5 уредника и уредница је написало 31 чланак. Учесници и учеснице су као знак захвалности за уложени труд добили споменицу. Највећи допринос маратону остварио је уредник др Милорад Димић који је написало преко 10 чланака. 

За учешће на овом маратону покренуло ме је и мотивисало разумевање бројних еколошких проблема у друштву за које велику одговорност сносе и медицинске установе и запослени у њима, као потенцијални загађивачи инфективним, хемијским, радиолошким и комуналним отпадом планете Земље. Зато сам се и определио да уредим серију чланака из ове области. Њима сам желео да кроз нове чланке у овој области којима сам обогатио Википедију, укажем њеним корисницима на злослутне промене у биосфери на које својим несавесним односом могу да јој нанесу штету здравствени радници али и пацијенти, и тиме их мотивишем да делују индивидуално и колективно. Било да је то у начину на који архитекте граде клинике и болнице, било како поступају са медицинским отпадом, било како се спроводе медицинске процедуре и користе лекове, или вршењу избора области за научно проучавање. Али и кроз комуникацију у различитим дисциплинама како би се правилно обављале јавне здравствене услуга и користила средства за одржавање колективног и сопственог здравља. А све то у циљу веће посвећености побољшању здравих услова живота на планети Земљи.

Др Милорад Димић, уредник на Википедији на српском језику

Захваљујући заједничким напорима и труду, Википедија на српском језику је обогаћена чланцима који у свом фокусу имају људска права, здраву животну средину, њено очување и људско право да уживају исту. На овај начин је направљен значајан помак у мисији ширења слободног знања о датим темама. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србија

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србија

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *