Шта се налази у Историјском архиву Неготина?

Викимедија Србије је у сарадњи са Историјским архивом Неготина током августа реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је 15 нових чланака, 10 је допуњено, док је 88 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 200 датотека, од којих су три књиге са укупно 426 страна дигитализованог садржаја!

Историјски архив Неготин је основан 1950. године под називом Градска државна архива у Неготину и до 1996. године је мењао неколико назива, док је 1996. године усталио назив какав има и данас и постао надлежан за Неготин, Кладово, Мајданпек и Бор. Поред архивских послова, познат је по организацији бројних изложби и догађаја са циљем повећања видљивости културног и историјског наслеђа неготинског краја.

Википедијанац стажиста, Сузана Михајловић Јовановић, је током овог пројекта написала 15 нових чланака, допунила 10 и илустровала њих 88. На Викимедијину оставу је постављено 200 датотека. Међу овим датотекама се налази и три књиге и преко 400 дигитализованих страна садржаја. Овим садржајем се пружа уникатан увид у предратни период, историјски односе Србије и Бугарске, фотографије бројних партизана и знаменитих личности неготинског краја, као и многобројни акти.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  1. File:Iz rata, Zapisi Mil. Pavlovića.pdf, аутора Mil. Pavlović, у јавном добру.
  2. File:Porodica Mokranjac 1905.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.
  3. File:Josip Broz Tito, Prva poseta Negotinu 17.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.
  4. File:Demonstracije 27. marta 1941. u Negotinu 02.jpg, непознатог аутора, у јавном добру.

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *