Уређивачки маратон о менталном здрављу оборио рекорд

Уређивачки маратон о менталном здрављу оборио је рекорд у погледу написаних и допуњених чланака на Википедији. Једанаест уредника и уредница написало и допунило 123 чланка. Викимедија Србије је заједно са институтом Психополис, центром Убунту, уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије, организовала маратон који је почео симболично на Међународни дан менталног здравља, а учесници су имали прилику да раде на чланцима до 16. октобра.

Уређивачки маратон о менталног здрављу привукао је велику пажњу уредника и уредница Википедији, чиме је достигнут нови рекорд по питању нових и допуњених чланака. Тема менталног здравља је веома битна, а кроз постављање садржаја на Википедију, исти постаје видљивији и знатно доступнији, чиме се постиже циљ подизања свести о менталном здрављу у нашем друштву. Маратон је обухватио широк спектар тема, па су тако учесници писали о књигама из ове области, о психијатрима и психоаналитичарима, о различитим емоцијама и видовима мотивације, као о организацијама које се баве пружањем помоћи. Сви написани и допуњени чланци се могу видети на страни маратона на Википедији

„За учешће на овом маратону није ми требао посебан мотив, већ потреба, а на неки начин и обавеза, да наставим са обогаћивања чланке из ова области, наком мојих 13 година дугих активности на Википедији, на којој  примарно уређујем чланке из области медицине, психологије и психијатрије.

Тема је битна, јер ментално здравље је једнако важно као и физичко здравље за општу добробит појединаца и друштва, јер само мали број од 450 милиони људи који имају ментални поремећај или поремећај понашања се и лечи. Напредак у неуронаукама и бихејвиоарлној медицини  показује да су многе телесне болести, ментални поремећаји и поремећаји понашања резултат комплексне интеракције између биолошких, психолошких и социјалних фактора. Како остаје да људи у кризи много тога схвата и науче, како би помогле себи и најближима објављивање чланак из ове области, на једној од најпосећенијих и најчитанијих  енциклопадија, је оправдано јер може да помогне у  смањењу терета менталних поремећаја и поремећаја понашања.

Мој савет је  да наставити са оваквим акцијама, што показује и велико одзив  уредника и уређених тема.”

Др Милорад Димић, уредник који је написао 45 чланака на маратону

Партнери догађаја су омогућили награде за највредније учеснике. Психополис институт додељује шест књига Ирвина Јалома, а Убунту центар је обезбедио три ваучера од којих сваки обухвата уводни састанак и четири терапијска сусрета (онлајн или у просторијама у Новом Сада или Београду) са неким од психотерапеута центра. Ваучери је могуће проследити другој особи, уколико учесник или учесница немају потребе за саветовалиштем, а могу се искористити у року од два месеца од датума доделе. Добитници ће бити контактирани.

Захваљујемо се свима на учешћу, партнерима на подршци и позивамо вас да и даље пратите и подржавате акције и маратоне на Википедији.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: WikiLive 2019 – 122.jpg, под cc-by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијлна оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *