Сјајни резултати стажирања у Музеју рудничко – таковског краја

Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Музеју рудничко – таковског краја у Горњем Милановцу са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за културу рудничко – таковског краја, а ослобођено је више од 700 датотека на Викимедијиној остави.

Музеј рудничко – таковског краја, до 1994. под именом Завичајан музеј, је већ скоро пола века центар културних дешавања Горњег Милановца. Својим збиркама археологије, етнологије, историје, значајним поставкама и активностима у сфери подизања видљивости културе рудничко – таковског краја, оставља кључан траг у очувању културног наслеђа и дочаравању слике Србије из 19. века. У сталној поставци Музеја се налази збирка поклона и откупа династије Обреновић и легат браће Настасијевић.

Википедијанац стажиста, Вељко Вучковић, је током овог пројекта написао 31 нови чланак, 93 чланка су допуњена, док је 161 чланак илустрован. На Викимедијину оставу је постављено чак 716 датотека, док је дигитализовано 30 каталога и књига. Током стажирања написани су чланци биографија знаменитих личности за историју и културу наше земље, о културно – историјским споменицима рудничко – таковског краја, насељима и одличјима. На Викимедијиној остави се сада могу наћи књиге попут књиге Ане Боловић Живорад Настасијевић – Уметност као судбина породице или дело Петровић Зорице Портрета породице Обреновић из Збирке Народног музеја у Београду. На Викимедијиној остави се могу и делови сталних изложби Музеја рудничко – таковског краја, фотографије културно – историјских споменика и природних лепота тог краја, портрети знаменитих личности, уметничка дела и бројне друге занимљивости.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Kralj Milan u lovačkom odelu.jpg, аутора Музеј рудничко – таковског краја под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Draga Obrenović.jpg, аутора Музеј рудничко – таковског краја под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Spomen-kompleks Drugi srpski ustanak (64).jpg, аутора Veljkov94 под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Deo stalne postavke „Drugi srpski ustanak i spska revolucija 1804-1839” 01.jpg, аутора Музеј рудничко – таковског краја под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *