Дани Египта на Википедији

Викимедија Србије је покренула низ активности, које за циљ имају повећање садржаја о Египту на Вики пројектима, организовањем уређивачког маратона.

Поводом Дана револуције у Египту 23. јула, организован је уређивачки маратон на Википедији на српском језику. Маратон је трајао од 19. до 25. јула и 8 учесника је написало 17 чланака, док је један чланак допуњен. Овом активношћу, направљен је почетни корак ка повећању садржаја на Википедији о Египту, његовој култури, историји, традицији, географији, политици и бројним важним темама.

Посебан део уређивачког маратона био је везан за Дан револуције, знамените Египћане, дугогодишњи однос Југославије и Египта, као и на невероватно богату културу, историју и традицију која је напредовала хиљадама година. Ове године смо кроз сарадњу са Музејом афричке уметности у Београду, започели истраживање културе Египта и ослободили смо више од 300 изузетно значајних мултимедијалних датотека, међу којима су бројне фотографије Египта из 1950-их, па су чак и египатски медији пратили причу ове фотографије. Наш волонтер, Милош Тодоровић, који је покретач ове активности, написао је књигу о односима Србије и Египта, која се користила као литература у писању чланака.

Захваљујући уложеном труду ка неговању културе Египта на нашим просторима, присуствовали смо Пријему поводом Националног дана Египта у организацији Амбасаде АР Египта и Његове екселенције Амра Алгувејлија. Свечаност је отпочела изведбом химни Египта и Србије, након чега су се обратили амбасадор и гувернер Јужног Синаја.

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат је поводом Националног дана Египта организовало изложбу фотографија из Египта. У сарадњи са Адлигатом, припремамо активности ослобађања више хиљада значајних фотографија музеја, природних лепота, артефакта, мумија и бројних других занимљивости које ће бити значајан корак у дигитализацији културе Египта.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • WMRS representatives at Reception celebrating National Day of Egypt.jpg, аутора Горане Гомирац под ЦЦ 4.0 лиценци на Викимедијиној остави
  • Part of the Exhibition „Egypt through the eyes of the Serbian traveler – from Sinai to the Western desert through the the lens of Viktor Lazić“.jpg аутора Горане Гомирац под ЦЦ 4.0 лиценци на Викимедијиној остави
  • Fotografija sa izložbe u Udruženju Adligat, autora Miroslava Locija
  • File:Scribe E3023 mp3h8780.jpg, аутора Rama под ЦЦ 3.0 лиценци на Викимедијиној остави

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *