Викимедија Србије организује такмичење „Крила”

Викимедија Србије овог септембра покреће такмичење под називом „Крила”. Такмичење ће трајати од 1. до 30. септембра, а сви учесници моћи ће да пишу о разним крилатим живим створењима, али и о свему што има крила, попут авиона или других летелица. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Осим ових, учесницима ће бити додељене и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига.

Такмичења на Википедији представљају подухвате који имају за циљ повећање слободног знања кроз креирање и побољшање чланака на Википедији у виду такмичења, али и раст мотивације и активног учешћа заједнице у раду на Вики пројектима. 

Овог пута, изабрана је необична тема, како би учесници имали ширину избора и како би, осим енциклопедијског стила, развијали и креативно размишљање. У оквиру ове теме, такмичари могу писати и допуњавати чланке о свим живим бићима која имају крила, попут буба, лептира, птица, али и о разним летелицама или чак митским бићима. 

Правила и смернице

  • Сви регистровани корисници могу да учествују у такмичењу.
  • Учесници се за такмичење могу пријавити уношењем потписа на овој страници.
  • Пријаве су отворене све до завршетка такмичења.
  • Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати.
  • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
  • Током трајања такмичења или након завршетка истог, такмичари наводе имена чланака које су израдили у евиденцији.
  • У евиденцији, такмичар треба да нагласи да је завршио израду појединачног чланка (нпр. урађено, завршено) како би чланови жирија могли да дају оцене. Такође, пожељно је обележити да ли је у питању нов или допуњен чланак.
  • Чланови жирија дају оцене и доносе одлуку о победницима.
  • Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5, а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања. Право на награду добијају прва три корисника с највише бодова, а доделиће се и посебне награде у виду књига.
  • Код свих новонаписаних и значајно проширених чланака на страници за разговор потребно је унети шаблон {{Такмичење Крила}}.
  • Број чланака није ограничен. Чланци се не шаљу Викимедији Србије, већ се непосредно објављују на Википедију.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на страни такмичења на Википедији. Сви учесници као и чланови жирија, добиће споменицу. 


Аутор: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: Илустрацију креирала Горана Гомирац.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *