Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2022

Завршено је још једно ЦЕЕ Пролеће! Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 509 чланака о разноразним темама, а организовано је у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца Републике Српске. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је преко 13 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Јован 99, друго место заузео је Sadko, док ће трећу награду добити Strickerin.

ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење у писању и допуњавању чланака како о земљама Средње и Источне Европе, тако и о свим темама из ових земаља – историји, географији, глуми, музици, књижевности, спорту, кухињи и сл. На Википедији на српском одржано је у организацији Викимедије Србије и Заједнице Викимедијанаца из Републике Српске. У свакој од заједница постоје правила такмичења у оквиру којих је дефинисан систем оцењивања, право учешћа, а неки су чак одредили и минималан број бајтова које сваки чланак мора имати.

ЦЕЕ Пролеће 2022 је на Википедији на српском реализовано од 21. марта до 31. маја. Током овог периода десеторо уредника и уредница учествовали су у надметању, док је троје подржало пројекат писањем чланака који нису оцењивани. Учесници су написали 448 нових и допунили 61 чланак. Укупно је унето 13.066.083 бајта, што је за милион бајтова више него прошле године.

Корисник Јован 99 је са унета 2.931.362 бајта однео победу и тако освојио ваучер од 20.000 РСД за куповину технике. На другом месту се нашао корисник Садко, због чега је награђен ваучером од 10.000 РСД за куповину технике, док је трећенаграђени Strickerin освојио ваучер од 5.000 РСД за куповину технике. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига корисницама Vilena66 и Ljiljana Sundać за посебан допринос такмичењу.

У писању и допуњавању чланака могли су да учествују сви регистровани корисници Википедије. За такмичење су се пријављивали на страни на Википедији, док су чланке уносили у евиденцију. Након истека такмичења, чланови жирија су додељивали оцене од 0 до 5, које су се множиле са бројем унетих бајтова. Жири су чинили искусни уредници Википедије: MareBG, Acaalexaca и Macek187.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим такмичарима на учешћу, као и члановима жирија које су оцењивале чланке! За наредна такмичења пратите страну на Википедији.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *