Представљање пројекта „Вики Сениор” на Библионету

Oве године пројекат „Вики Сениор“ биће представљен на научно-стручном скупу „Библионет“ у Чачку. Пројекат ће бити представљен радом „Сребрни сурфери – Пројекти Библиотеке града Београда у области дигиталне писмености старијих лица“. Ове године „Би­бли­о­нет“ се организује од 8. до 10. септембра, а домаћин скупа је Градска библиотека „Владислав Петковић-Дис“ у Чачку.

„Би­бли­о­нет“ је на­уч­на и струч­на ма­ни­фе­ста­ци­ја из обла­сти библи­о­теч­ко-ин­фор­ма­ци­о­не де­лат­но­сти чи­ја је ми­си­ја про­мо­ци­ја де­лат­но­сти ма­тич­них и дру­гих би­бли­о­те­ка Ср­би­је, као и афир­ма­ци­ја на­уч­но-ис­тра­жи­вачког и струч­ног ра­да у би­бли­о­теч­ко-ин­фор­ма­ци­о­ној де­лат­но­сти. Организује се већ шеснаест година, а сваке године домаћин је други град. Сваке године на овом научно-стручном скупу представљају се се радови на одређену тему из обла­сти библи­о­теч­ко-ин­фор­ма­ци­о­не, а ове године тема је „Библиотеке и доживотно учење“. 

У Библиотеци града Београда реализују се два пројекта намењена дигиталном описмењавању најстаријих суграђана. Већ десет година реализује се пројекат „ИТ 65+“, чији је циљ дигитално описмењавање наших најстаријих суграђана, како би се лакше уклопили у савремене друштвене токове. За десет година кроз овај програм прошло је више од 2000 полазника. 

Као степеник више, од 2019. у сарадњи са Викимедијом Србије реализује се и пројекат „Вики Сениор“, чији је циљ да се најстарији суграђани обуче да пишу чланке на Википедији. Реализацијом овог пројекта Викимедија Србије и Библиотека града Београда активно су се укључили у светски тренд побољшања живота старих. Политика старења Економске комисије Уједињених нација за Европу предвиђа обавезу обезбеђивања пуне интеграције и учешћа старијих особа у друштву. У савременом друштву старе људе није довољно само социјално обезбедити, већ би друштвену бригу требало усмерити ка стварању што хуманијих животних услова у којима ће се појединац и након напуштања света рада осећати друштвено корисним. Старије особе имају све више удела у укупном броју становника. Истовремено они који улазе у старосно доба за одлазак у пензију су здравији и физички спремнији боље него икада раније. Осим тога, у пензију одлазе генерације дигитално писмене, са пуно знања и животног искуства, али и слободног времена које треба квалитетно испунити. 

Ове чињенице указују да рад на Википедији може бити идеална активност у овом животном добу. Пишући чланке пензионери се активно укључују у процес доживотног учења. Стичу нова знања у области дигиталне писмености, чиме се лакше уклапају у савремено друштво, али такође и нова знања из многих других области, истражујући податке о теми о којој пишу. С друге стране, они поседују велико знање и искуство, стечено током вишедеценијског рада. Делећи га на Википедији они дају велики допринос заједници, што чини да се и даље осећају корисним и сврсисходним члановима друштва. При томе Википедија добија квалитетне и информативне чланке са подацима који ће бити сачувани за млађе генерације.

Да овакве активности имају смисла показују досадашњи резултати пројекта. Они су одлични упркос чињеници да су због пандемији радионице уживо за сада онемогућене, а могућност да се на Википедији све може радити онлајн – обуке, радионице, уређивачки маратони, у овој ситуацији показала се као велика предност. Зато је један од главних циљева представљања „Вики Сениора“ на „Библионету“ да се библиотекари широм Србије мотивишу да организују сличне пројекте и међусобно се повежу. Концепт доживотног учења јесте право решење за „активно старење“, а пројекат „Вики Сениор“ се потпуно уклапа. Искуство са „активним старењем“ показује да старије особе које су интегрисане у друштво воде квалитетнији живот и живе дуже у бољем здрављу. 

Више о пројекту „Вики Сениор“ може се прочитати на главној страни пројекта, а овогодишње активности на страни Вики Сениор 2022. Позивамо вас да се прикључите пројекту и очекујемо ваше предлоге и сугестије.


Ауторка: Милица Буха

Илустрација: Viki senior 2019 – dodela zahavalnica 02.jpg, ауторке Милице Бухе, под cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *