Позивамо вас да дате свој допринос маратону поводом Светског дана избеглица

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва ИДЕАС и UNHCR-ом организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији до 26. јуна. 

Избегличка криза која је резултат ратова и сукоба на Блиском истоку, у Азији, Африци и Европи је актуелна већ дужи низ година. Према подацима Уницефа, само је кроз Србију од 2015. године до данас прошло више од милион избеглица и миграната, од којих је између четвртине и трећине било деца. Избеглице се на свом путу не сусрећу само са предрасудама и дискриминацијом већ и са различитим видовима насиља које има најдрастичније последице управо на најугроженије, а то су жене и деца. 

Википедија је један од најчешће коришћених ресурса на свету за добијање жељених информација. Ослањајући се управо на видљивост, доступност и моћ Википедије да допре до великог броја људи, циљ нам је да допринесемо ширењу слободног знања о избегличкој кризи и различитим изазовима и проблемима са којима се они сусрећу на свом путу. С обзиром на то да општа популација, нажалост, није у довољној мери упозната са овим темама, желимо да кроз ову акцију ту ситуацију променимо. 

Током маратона фокус ће бити на темама које се односе на избегличку кризу; људска права избеглица; филмове и књиге које се баве овом тематиком. Ширењем слободног знања о овим темама желимо да дамо свој допринос смањењу социјалне дистанце према људима који су стицајем несрећних околности били принуђени да напусте своје домове, као и сузбијању ксенофобије и дискриминације која према избеглицама постоји. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. 

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за тему да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација о избегличкој кризи. Како бисте учестовали у овој акцији, потребно је да се пријавите на страни догађаја на Википедији, а на њој можете сазнати и више информација о самом догађају. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица је међународног карактера и има подршку Викимедије Чешке као и заједница уредника Википедије из Северне Македоније, Грчке и Турске. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *