Постигнути сјајни резултати током кампање #SheSaid!

Завршена је кампања #SheSaid која је трајала од 25. новембра до 20. децембра на Викицитату. Уреднице и уредници су остварили изузетно добре резултате који су премашили сва очекивања. Захваљујући њиховом доприносу Викицитат је обогаћени са преко 1700 цитата знаменитих жена. 

Иницијатива Вики воли жене (енг. Wiki Loves Women) покренула је кампању #SheSaid како би садржај на Викицитату био избалансиран и приказао истовремено цитате знаменитих мушкараца и жена. Циљ ове глобалне кампање је повећање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. 

Викимедија Србије се по други пут придружила #SheSaid кампањи и током ње су остварени сјајни резултати. 13 уредница и уредника је направило или допунило чак 202 стране на Викицитату, са 1781 цитатом. Више о успеху кампање можете сазнати овде. Највећи допринос су пружили Жана Гњатовић, Николина Шепић, Зоран Филиповић, Бојан Цветановић и Емилија Кнежевић и они ће добити ваучере за куповину књига. 

„Трагање за изјавама и цитатима жена које су живеле, деловале и стварале у различитим областима током историје за мене је био велики изазов. Имам ту срећу да су ми због посла који обављам као библиотекар, на дохват руке књиге, часописи, и други извори у којима сам проналазила тражене податке. Жене чије сам цитате сабрала и представила учешћем у кампањи #SheSaid су жене ауторке чија дела читам, жене о којима сам читала, жене које су биле током историје заборављене и мање видљиве. То су жене које су остале и јесу значајне у свету уметности, науке, филозофије, књижевности, и циљ ми је био да на овај начин учиним да се побољша видљивост тих жена.

Као жена желим да се чује глас свих оних жена које су успеле да се изборе у свету мушкараца за своје место, али и свих оних жена које то нису успеле, које су остале у сенци мужева, очева, браће. Кампања #SheSaid и учешће у њој су прилика и начин да као појединац и као жена, цитирањем истих, учиним да будемо видљивије кроз своје изјаве, мисли, размишљања, ставове.“

Жана Гњатовић

Уредница на Википројектима

Захваљујемо се свим учесницима на њиховом доприносу и охрабрујемо их да наставе да уређују Викицитат и тако увећавају садржај на овом Википројекту. Сви учесници кампање ће добити споменицу за уложени труд. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *