Културно наслеђе на Википодацима је дало сјајне резултате!

Културно наслеђе на Википодацима је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 12. до 18. децембра 2022. године.

Учесници акције су додали укупно 3.750 својстава на 1.970 допуњених ставки, 218 додатих референци, док је 5 нових ставки направљено. Организована је и обука уређивања Википодатака, а у акцији је учествовало укупно 6 уредника. Сви уредници ће добити споменицу у знак захвалности за учешће, а три највреднија уредника ће добити ваучер за књиге у вредности од три хиљаде динара. Највреднији уредници ове кампање, који ће добити ваучере, су Sadko, Nikolina Šepić и Filipović Zoran.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања. Детаљне резултате ове акције можете погледати на контролној табли.

За помоћ при уређивању Википодатака припремили смо:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

Па вас овим путем позивамо да наставите са уређивањем Википодатака и увећате Вики базу података.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрацију направила Горана Гомирац

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *