Пишимо заједно о знаменитим женама!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске заједно покрећу шесту по реду Викигеп кампању. Прва активност у оквиру кампање биће уређивачки маратон на Википедији, који ће за тему имати биографије знаменитих жена из различитих области. Уређивачки маратон ће трајати од 6. до 12. марта и обухватиће тако и Међународни дан жена.

Уредници и уреднице ће током уређивачког маратона моћи слободно да бирају теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију су дозвољене, било да се ради о историјским личностима или савременим припадницама женског рода. У оквиру кампање настоји се да се искористи популарност, доступност и видљивост Википедије у циљу представљања утицаја и значаја жена кроз историју. Поред писања нових чланака, охрабрујемо допуну постојећих, у оквиру којих учесници могу унети нове, проверене референце, али и фотографије жена и њихових дела. 

Поред обогаћивања садржаја о проминентним женама и њиховим доприносима у различитим областима, фокус је и на укључивању нових уредница на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Тиме би се допринело већем балансу и бољем колаборативном раду на пројектима. 

Позивају се уредници и уреднице Википедије, активисти и активисткиње, као и сви заинтересовани за тему да допринесу Викигеп кампањи и тако омогуће већу доступност информација о проминентним женама и њиховим доприносима у различитим областима. Све информације се могу наћи на страни догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Викигеп кампања има регионални карактер и уређивачки маратони ће се одржати и на Википедијама на македонском, босанском и хрватском језику. Поред тога, Викигеп кампања има подршку организације FemPlatz

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *