Отвара се изложба Вики воли споменике

Након неколико година паузе највеће светско фото-такмичење вратило се и у Србију. Вики воли споменике одржано је током септембра, а у оквиру конкурса прикупљено је чак 1170 фотографија заштићених културних добара. Свечано проглашење најбољих фотографија биће организовано у суботу, 5. новембра, са почетком у 17 часова у Српско-корејском информатичко приступном центру (Добрињска 11, Београд).

Вики воли споменике је међународно такмичење које се одржава у циљу повећања видљивости културног наслеђа бројних земаља. Такмичари широм света постављају фотографије и тако не само да повећавају корпус слободног садржаја на Викимедијиним пројектима, већ их чине доступним широј јавности. 

У Србији је такмичење трајало од 1. до 30. септембра, а учешће је узело преко 30 нових и старих корисника. Посебно су били активни корисници из северног и централног дела Србије, али и из престонице. Најзаступљеније су фотографије из Београда, Новог Сада, централних делова Шумадије, Старог Влаха и Рашке.

Оствареним резултатима Србија је сврстана у горњу половину листе држава које су ове године учествовале. Током октобра стручни жири одабрао је 10 фотографија које ће наставити даље такмичење на светском нивоу, а у оквиру њих биће проглашене три најлепше, чије ауторе очекују награде од 35, 23 и 17 хиљада динара.  Чланови стручног жирија су Зорана Милићевић, сликарка и професорка ликовне културе, Александар Марушић, виши кустос историчар, директор Музеја рудничко-таковског краја и Марко Лилић, дипл. економиста, администратор Википедије на српском језику.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже у СКИП-у, који је и овом приликом дао подршку догађају, 5. новембра, од 17 часова и заједно са нама прославе остварене резултате овогодишњег такмичења Вики воли споменике. Догађај ће бити уприличен кратким програмом и коктелом.


Аутори: Иван Матејић, координатор пројекта и Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије

Напомена о ауторким правима: Илустрација Горане Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *