Еду Вики камп 2022: Поново на окупу

После две године паузе и одржавања Онлајн Еду Вики кампа, Викимедија Србије је поново организовала Еду Вики камп уживо. Овај догађај, пети по реду, је окупио учеснике који су имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. На кампу, који је одржан од 25. до 28. јула на Фрушкој гори, учествовало је 10 студената из различитих делова Србије.

Овогодишњи камп је био прилика да заинтересовани студенти стекну знања о Вики пројектима, али и да науче како могу да реализују Вики активности у свом окружењу, пре свега на факултетима које студирају. Овогодишњи тим предавача су чинили менаџер образовног програма Небојша Ратковић, менаџерка пројеката и заједнице Ивана Маџаревић, менаџерка за сарадњу са инцитутцијама културе Горана Гомирац и вики амбасадорка Сара Хорват.

Предавање о ГЛАМ програму

Приликом планирања кампа смо желели да предавања и радионице смислено повежемо у веће целине чиме смо у фокус ставили три пројекта – Википедију, Викимедијину Оставу и Википодатке, а четврту целину су чиниле интерактивне радионице на тему писања пројеката, остваривања партнерстава са образовним институцијама и асертивна комуникација. Пошто је Еду Вики камп осмишљен са идејом да учесници након завршеног кампа раде на ширењу информација о слободном знању и представљању Вики пројеката у академским круговима, настојали смо да током свих радионица подстакнемо интерактивност учесника и да их мотивишемо да предлажу решења која ће довести до ширења Образовног програма Викимедије Србије. Због тога смо велики значај ове године придали активностима које су за циљ имале повезивање учесника и тим билдинг.

Тим билдинг активност за учеснике кампа

Програм кампа је започео доласком на Фрушку гору где су учесници имали прилику да чују нешто више о активностима Викимедије Србије којима могу да се придруже. Други дан кампа је започет презентацијом о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача, након чега су учесници имали прилику да пишу чланке на Википедији. Трећи дан кампа је у фокусу имао Викимедијину Оставу, ЦЦ лиценце и ГЛАМ програм. Предавачи су присутне такође упознали и са појмом уређивачких маратона, алатком Дешборд али и са корисничким правима на Википедији. Током осталих предавања, учесници су се упознали са Википодацима, а имали су прилику и да усаврше своје вештине које могу да им помогну у даљем ангажовању у Викимедији Србије. Надамо се да су учесници са кампа понели лепо искуство које ће их мотивисати и охрабрити да у будућности буду сарадници Викимедије Србије.


Аутор: Небојша Ратковић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Edu Wiki Camp 2022 66.jpg, Gorana Gomirac (VMRS), CC BY-SA 4.0; Učesnici Edu Viki kampa u Srbiji 2022.jpg, Neboysha87, CC BY-SA 4.0; Edu Wiki Camp 2022 52.jpg, Gorana Gomirac (VMRS), CC BY-SA 4.0

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *