Средимо заједно чланке о знаменитим женама!

Акција сређивања и чишћења чланака о знаменитим женама je још једна у низу активности на Википедији на српском језику која је усмерена на побољшање садржај на овој језичкој варијанти Википедије. Акција је посвећена свим биографијама проминентних жена које је потребно средити и побољшати. Одржаће се од 15. августа до 5. септембра.

Акција има за циљ да се унапреди квалитет чланака о женама које су дале значајaн допринос у различитим областима. На овај начин се такође може допринети томе да се још већи број њих може наћи на листи сјајних и добрих чланака, чиме се повећава њихова видљивост на Википедији. Охрабрујемо учеснике и учеснице да током акције сређују, како чланке о знаменитим женама који се налазе у главном именском простору, тако и нацрте биографија проминентних жена. 

Како би акција могла регуларно да се одржи, постојаће следећа правила: 

  • Учесници акције могу бити сви регистровани корисници;
  • Појам „сређивање” обухвата следеће радње: реорганизација садржаја (преламање текста, подела у одељке и мењање распореда), сређивање превода и језичка дорада, сређивање спољашњих веза, сређивање референци, категоризација, мењање из пристрасног тона у непристрасни и додавање унутрашњих веза;
  • За сваки сређени чланак добија се један бод;
  • Чланци који улазе у евиденцију морају се односити на биографије знаменитих жена.

Током трајања акције учесници прилажу списак сређених чланака са одговарајућим резимеом сређивања. Свима који среде више од три чланка биће додељена споменица. Посебну споменицу добиће уредник или уредница која среди највећи број чланака. Више о самој акцији можете сазнати на страници догађаја на Википедији. Позивамо све заинтересоване да се придруже овој акцији. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрација ауторке Горане Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *