Хајде да пишемо о савременој уметности!

Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о савременој уметности, уметничким правцима, уметницима и познатим уметничким делима као и манифестацијама из сфере савремене уметности. Маратон ће трајати од 8. до 14. августа на Википедији на српском језику.

Сам појам савремене уметности ствара мноштво питања и није га лако дефинисати. Бројни уметници, као ни теоретичари, се не слажу да је довољно стварати у садашњем тренутку да би било спадало у савремену уметност. Једно од критеријума, да би дело спадало у савремену уметност, је употреба савремених средстава комуникације, попут комбинованих жанрова, видеа, звука, инсталације. Такође, за савремене уметнике је битна слобода и могућност изражавања изван универзалних канона, што спада у једну од најважнијих карактеристика овог уметничког правца. О овој проблематици, као и многим уметницима, манифестацијама, наградама писаћемо током уређивачком маратона на Википедији на српском језику.

За учешће у маратону потребно је уписати се на списак учесника. На страници догађаја на Википедији, можете видети предложен списак чланака, као и литературу коју можете користити. Особе које немају искуства у уређивању Википедије могу прочитати упутство о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача или видео-туторијале за уређивање Википедије помоћу уређивача изворног кода. За сва додатна питања можете послати имејл на gorana.gomirac@vikimedija.org.

Уређивачки маратон ће трајати од 8. до 14. августа 2022. године на Википедији на српском језику.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрација аутора Горане Гомирац

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *