Вики чланци траже илустрацију 2022

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 5. до 31. августа 2022.

Мултимедијалне датотеке важан су ресурс који се прикупља у оквиру многих фото-пројеката и акција у Викимедијином покрету. Фотографије, аудио и видео записи користе се у чланцима како би се задржала пажња читалаца и како би знање било боље пренето. Илустровани чланци занимљивији су и примамљивији за читање. На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. Такмичењем Вики чланци траже илустрацију организатори теже циљу да се овај велики јаз премости.

Како можеш учествовати?

  • Пријавите се путем вашег налога на Википедији. Имајте у виду да је неопходно да имате налог на Википедији најмање годину дана.
  • Пронађите чланак којем недостаје илустрација. Постоји више начина како можете пронаћи такве чланке. Неки од њих су наведени овде.
  • Пронађите одговарајућу фотографију на Остави. Кликните овде да бисте пронашли фотографију путем тачног назива или категорије. Осим фотографија допуштен је унос других мултимедијалних датотека, попут аудио и видео записа. Мултимедијалну датотеку можете пронаћи и у неким од категорија многих фото-пројеката: Вики воли Земљу, Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли фолклор
  • У самом чланку пронађите одељак на који се односи фотографија. Кликните на „Уреди” и уметните је. Неопходно је да унесете опис измене, нпр. „додата фотографија”. Ако уређујете изворни кôд, проверите положај слике кликом на дугме „Претпреглед”. Обавезно упишите хаштагове #WPWP и #WPWPSR у опису измене свих чланака које илуструјете. Додајте размак између два хаштага. Затим притисните дугме „Објави измене”.

Међународне награде

Награде корисницима с највећим бројем појединачних чланака илустрованих фотографијама:

  1. награда: Плакета + #WPWP сувенири + сертификат
  2. награда: Плакета + #WPWP сувенири + сертификат
  3. награда: Плакета + #WPWP сувенири + сертификат

Награда кориснику с највише побољшаних чланака аудио-записима:

  • Плакета + #WPWP сувенири + сертификат

Награда кориснику с највише побољшаних чланака видео-снимцима:

  • Плакета + #WPWP сувенири + сертификат

Награда новајлији с највише побољшаних чланака фотографијама:

  • Плакета + #WPWP сувенири + сертификат

Локалне награде

Првих пет најактивнијих корисника добиће по ваучер за куповину књига у износу од по 2.000 РСД, који ће моћи да искористе на територији Републике Србије.

Позивамо све да се прикључе такмичењу и да нам помогну да што већи број чланака на Википедији добије фотографију. Правила и други детаљи доступни су на страни такмичења на Википедији, док се резултати могу пратити путем хештаг алата.


Извор: званична страна акције на мети

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *