Завршен је уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица

У периоду од 20. до 26. јуна 2022. године Викимедија Србије оргaнизовала је међународни уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. 

Уредници су током маратона писали и допуњавали чланке који се односе на избегличку кризу; проблеме са којима се избеглице свакодневно сусрећу на свом путу; људскa правa избеглица; знаменитe личностима које имају избеглички статус; филмовe и књигe о овој тематици. Веома значајан допринос на маратону оствариле су заједнице уредника и уредница на Википедији на српском и на македонском језику. На овим двема језичким варијантама Википедије укупно је написано 138 чланака. Поред њих, маратон су подржале и заједнице уредника и уредница на Википедији на турском, грчком и чешком језику. 

Заједница уредника и уредница на Википедији на српском језику је показала да је и те како заинтересована да, ширењем слободног знања о проблемима и правима избеглица, да свој допринос сузбијању социјалне дистанце, дискриминације и ксенофобије према избеглицама. О овоме најбоље сведоче резултати маратона и чињеница да је 14 уредника и уредница написало 67 чланака, док је један чланак допуњен. Највећи допринос маратону остварила је Жана Гњатовић која је написала преко 10 чланака.

„Учешће на уређивачком маратону поводом Светског дана избеглица је за мене био изазов, пре свега јер је то тема и вест која је свакодневно присутна већ дуги низ година. Када је реч о нашем региону то су избеглице и расељена лица током акције Олуја, пре и после тога, расељени са Косова и Метохије, и глобалног карактера: велики талас кретања 2016-2017. године, ове нове избегличке туре из Азије (Авганистана, Сирије, Пакистана, Бурундија), а потом и са севера Африке, до последњих из Русије и Украјине. Сви ти људи су приморани да беже из својих домова на сигурно из земаља захваћених оружаним сукобима, сталним несташицама хране и насиљем над женама и девојчицама. Оно што сам учешћем на овом маратону желела да постигнем јесте да представим и учиним видљивијим књиге и публикације које се са том темом баве. Пре свега да скренем пажњу на књиге које могу да буду од помоћи избеглицама, онима који се баве са њима, као и широј публици. И сама сам била изненађена колико је књига на ту тему: романа, збирки прича, исповести расељених људи, стручне литературе која се бави различитим аспектима тог проблема (менталним здрављем, камповима и условима у њима, начинима социјалне и здравствене помоћи, и др.). Проблем избеглиштва је присутан већ дуги низ година и по свој прилици ће још дуго и остати. Оно што као појединци можемо да учинимо за почетак, јесте да се правилно информишемо о свему томе, да разумемо, да сагледамо све могуће недаће и тешкоће које та велика група људи свакодневно живи. Написани чланци о књигама на тему избеглица и избеглиштва, а које су свима доступне, које се налазе на полицама библиотека, у књижарама, мој је допринос током акције којом се Викимедија Србије придружила обележавању Светског дана избеглица.”

Жана Гњатовић, уредница Википедије на српском језику

У оквиру маратона организована је и посета и фотографисање изложбе UNHCR-a Шта су понели са собому Етнографском музеју у Београду. Изложба се састојала из два дела. У првом су се могли видети предмети које су људи који су били принуђени да напусте своје домове и крену на пут ка непознатом понели са собом. У оквиру другог дела изложбе могли су се видети предмети које би знамените личности, попут Рамба Амадеуса, Лане Басташић, Андреја Јосифовског Пијанисте и других, понеле са собом да су принуђене да крену у избеглиштво. 


Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Exhibition „What They Took with Them“ organized by UNHCR Serbia 3.jpg под cc by-sa-4.0, ауторке Горане Гомирац са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *