Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова

Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 2. марта 2022. године. 

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Будући да се ради о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се подробније упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Чак иако нисте до сада писали чланке на Википедији, то није ограничавајући фактор, јер обуку можете добити потпуно бесплатно и кроз сарадњу са нама остварити планиране циљеве. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, имајте у виду да се у току трајања конкурса можете консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката.

Најважније је да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин.

Кроз нови круг микрогрантова, позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Како да се пријавим?

Најпре посетите део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима, како бисте стекли бољи увид у то шта је оно на чему ми радимо и како ви можете да допринесете. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, препоручујемо да погледате стратегију наше организације и обратите пажњу на области у оквиру наших стратешких фокуса:

 • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија, међу којима су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Tакође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности.
 • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. Сарадње се најпре односе на заједничко увећавање и промоцију Википедије и других Викимедијиних пројеката.
 • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице Викимедије. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера Викимедије Србије, да повећа сарадњу између Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева.

Уколико и даље имате недоумице, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

 • Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.
 • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
 • Предлоге нам доставите најкасније до 02.03.2022. године.
 • Сви подносиоци пројеката ће до 20. марта бити обавештени о исходу.

Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс доделе микрогрантова се не практикује исплата хонорара. Дозвољени и недозвољени трошкови наведени су у оквиру формулара.

Временски оквир реализације:

 • 02.03.2022 – Завршетак пријава и почетак селекције.
 • 07.03.2022 – Први круг селекције.
 • 20.03.2022 – Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
 • 20.03 – 25.03.2022 – Почетак реализације пројеката.
 • 15.12.2022 – Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
 • 10.01.2023 – Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате.

Обавештење о обради података о личности:

Обавештење о обради података о личности садржи информације о томе како Удружење Викимедија Србије обрађује ваше податке о личности приликом учествовања на конкурсима за финансирање и реализацију волонтерских пројеката. Ово Обавештење је намењено физичким лицима и то:

 • Лицима која непосредно учествују на конкурсима Удружења;
 • Лицима која представљају организације које учествују на конкурсима Удружења (заступници, запослени и сл.);
 • Лицима која представљају партнерске организације;
 • Лицима на која се пројекат односи/у чију корист се пројекат реализује.

Извори

 • Ауторка: Ивана Маџаревић
 • Илустрација: Горана Гомирац

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *