Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова

Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 2. марта 2022. године. 

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Будући да се ради о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се подробније упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Чак иако нисте до сада писали чланке на Википедији, то није ограничавајући фактор, јер обуку можете добити потпуно бесплатно и кроз сарадњу са нама остварити планиране циљеве. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, имајте у виду да се у току трајања конкурса можете консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката.

Најважније је да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин.

Кроз нови круг микрогрантова, позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Како да се пријавим?

Најпре посетите део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима, како бисте стекли бољи увид у то шта је оно на чему ми радимо и како ви можете да допринесете. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, препоручујемо да погледате стратегију наше организације и обратите пажњу на области у оквиру наших стратешких фокуса:

  • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија, међу којима су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Tакође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности.
  • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. Сарадње се најпре односе на заједничко увећавање и промоцију Википедије и других Викимедијиних пројеката.
  • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице Викимедије. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера Викимедије Србије, да повећа сарадњу између Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева.

Уколико и даље имате недоумице, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

  • Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.
  • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
  • Предлоге нам доставите најкасније до 02.03.2022. године.
  • Сви подносиоци пројеката ће до 20. марта бити обавештени о исходу.

Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс доделе микрогрантова се не практикује исплата хонорара. Дозвољени и недозвољени трошкови наведени су у оквиру формулара.

Временски оквир реализације:

  • 02.03.2022 – Завршетак пријава и почетак селекције.
  • 07.03.2022 – Први круг селекције.
  • 20.03.2022 – Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
  • 20.03 – 25.03.2022 – Почетак реализације пројеката.
  • 15.12.2022 – Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
  • 10.01.2023 – Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате.

Обавештење о обради података о личности:

Обавештење о обради података о личности садржи информације о томе како Удружење Викимедија Србије обрађује ваше податке о личности приликом учествовања на конкурсима за финансирање и реализацију волонтерских пројеката. Ово Обавештење је намењено физичким лицима и то:

  • Лицима која непосредно учествују на конкурсима Удружења;
  • Лицима која представљају организације које учествују на конкурсима Удружења (заступници, запослени и сл.);
  • Лицима која представљају партнерске организације;
  • Лицима на која се пројекат односи/у чију корист се пројекат реализује.

Извори

  • Ауторка: Ивана Маџаревић
  • Илустрација: Горана Гомирац

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *