Будите и ви део #SheSaid кампање!

У духу ширења слободног знања о значајним женама, Викимедија Србије се и ове године придружује глобалној #SheSaid (Рекла је) кампањи. Ова акција ће на Викицитату на српском језику трајати од 20. новембра до 20. децембра. Кампања #SheSaid има за циљ већу видљивост жена, истичући важност овековечавања њихових значајних речи кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке.

Иницијатива Вики воли жене (енг. Wiki Loves Women) покренула је кампању #SheSaid како би садржај на Викицитату био избалансиран и како би се смањиле разлике у броју доступних цитата проминентних мушкараца и жена. Од свог оснивања у октобру 2020. године ниже важне успехе. Када је реч о локалним акцијама, на Викицитату на српском језику, У оквиру кампање је само прошле године креирано и побољшано 202 стране, обогаћених укупно 1781 цитатом. Овај успех сведочи о колективном напору и посвећености истицању мудрости, искустава и доприноса жена кроз историју.

Учешћем у кампањи #SheSaid и ви можете имати важну улогу у очувању и ширењу мисли и идеја жена које су обликовале историју. Било да сте искусни уредник или први пут учествујете, постоји више начина да се укључите у кампању. Можете почети прављењем нових страна на Викицитату о утицајним женама или побољшавањем постојећих страна додатним цитатима. Сваки мали допринос доприноси стварању значајног утицаја. Сви учесници ће за свој труд добити споменица, а пет најактивнијих учесника и учесница биће награђено ваучерима за куповину књига у износу од 2000 динара.

Како би кампања могла регуларно да се одржи, постојаће следећа правила: 

  • Кампања траје од 20. новембра у 00:00 до 20. децембра 2022. у 23:59;
  • Сви наведени цитати морају бити референцирани, а уколико исте преводите на друге језике, препорука је да наведете извор који потврђује правилан превод;
  • У опису измене је ОБАВЕЗНО стављање хештега #SheSaid како бисте били део кампање;
  • Превод са Викицитата на другим језицима је дозвољен, с тим што истичемо да се не ослоните на машински преводилац и да се посаветујете са колегама или пријатељима који су вешти са страним језицима;
  • Свим регистрованим уредницима је дозвољено учешће, уз поштовање правила. Пријаве се могу извршити на страни кампање на Викицитату и отворене су све време док траје кампања;
  • Сви учесници и учеснице добиће споменицу на крају кампање;
  • У циљу повећања видљивости жена и њиховог трага у облику цитата, препорука је да се у оквиру њихових биографија на Википедији постави шаблон који води ка њиховим викицитатима (више детаља на страни кампање).

Придружите нам се у слављењу и препознавању гласова жена које су обликовале наш свет. Учинимо заједно кампању #SheSaid још успешнијом ове године. Током кампање ће се такође радити на бољој видљивости цитата, њиховим дељем на инстаграм профилу Викимедије Србије.


Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *