Завршена акција повећања културног наслеђа на Википодацима

Викимедија Србије је први пут самостално организовала Акцију повећања културног наслеђе на Википодацима. Акција је трајала од 17. до 23. августа и допринела је повећању једне од најзначајнијих база података на свету. Током Акције су проширене 233 ставке, док је њих 15 направљено.

Циљ Акције уређивања Википодатака је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и особама, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Ова акције је допринела настанку 840 измена, проширењу 233 ставке, стварању 15 нових и учествовало је 7 уредника.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

Како бисмо олакшали учешће у акцији уређивања Википодатака и приказали њихов значај, за ову прилику смо спремили:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

који могу користити у уређивању Википодатака и након саме акције.

Ауторка: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *