Скоро 600 чланака на Википедији добило фотографију у акцији Вики чланци траже илустрацију

У акцији Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) заједница Википедије на српском илустровала је 580 чланака на 21 Викимедијином пројекту. Вики чланци траже илустрацију je годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. 

Уз фотографије се боље задржава пажња читалаца, илуструје се садржај, те чланак постаје занимљивији и примамљивији за читање. На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. То је велики јаз који овај пројекат настоји да премости.

Заједница Википедије на српском укључила се у ову акцију од 15. јула до 31. августа. Иако се ради о уредницима који су претежно фокусирани на уређивање чланака на Википедији на српском, такмичење је подразумевало могућност доприноса свим Викимедијиним пројектима. Тако је 9 уредника допринело 21 пројекту. Највише измена извршено је на Википедији на српском, потом на енглеском језику, а следи је Википедија на немачком. Најактивнија је била уредница Милица Буха са 549 измена, потом Николина Шепић са 220, док је Acaalexaaca направио 147 измена. Све статистике доступне су путем праћења хештега #WPWPSR.

Будући да је акција глобалног карактера, у њу се укључило чак 515 уредника широм света. Они су поставили фотографије, аудио и видео записе у 73529 чланака на 259 пројеката. Највише активности је било на Википедији на енглеском, а потом на свахили језику. Најактивнији уредник био је Tarih са чак 9283 измене.

Захваљујемо се свим уредницима на учешћу и желимо им срећу за даље рангирање на глобалном такмичењу на ком следе вредне награде.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Извори: Страна такмичења на мети, страна такмичења на Википедији на српском, хештег алат.

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Викимедија Србије слави 16 година рада
Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?
Викимедија Србије организује тренинг комуникацијe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *