У Београдској задрузи данас је представљен пројекат Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда“, који има за циљ да омогући туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. 

Табле са овим кодовима постављене су на 21 споменик културе у Београду. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика о датом споменику.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије даје изјаву за медије

 

На свечаној презентацији градоначелник Београда др Синиша Мали рекао је да су QR кодови технологија која приближава споменике културе грађанима и гостима Београда. Како је истакао, договорено је да до краја следеће године свих 413 споменика културе у Београду буде обележено QR кодовима.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије нагласио је да је овим пројектом и Википедија, највећа онлајн енциклопедија,  добила квалитетне чланке.

–  Пројекат обележавања споменика културе QR кодовима је један у низу који смо подржали и у коме смо били активни партнери, будући да се он уклапа у нашу мисију – да знање буде доступно свима – рекао је Маљковић.

Он се захвалио свима који су помогли реализацију овог пројекта, а посебно волонтерима Викимедије Србије који су уложили своје време, труд и енергију да овај пројекат изведу до краја.

 

Окупљенима су се обратили и Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе, као и председник Савета Факултета организационих наука Милан Мартић.

 

 

Више фотографија можете погледати на Викимедијиној мултимедијалној остави.

Извори

Слични чланци

Пред нам је још једно ЦЕЕ пролеће
Завршен је Викигеп уређивачки маратон
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *