#SheSaid кампања успешна и ове године

Иза нас је још једна успешно завршена #SheSaid кампања, која је трајала од 20. новембра до 20. децембра. Уредници и уреднице су и ове године постигли одличне резултате и Викитицата на српском језику је постао богатији за преко 700 цитата жена које су обележиле историју и савремено доба. 

Иницијатива Вики воли жене (енг. Wiki Loves Women) покренула је кампању #SheSaid како би садржај на Викицитату био избалансиран и приказао истовремено цитате знаменитих мушкараца и жена. Циљ ове глобалне кампање је повећање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. 

Викимедија Србије је учестовала у кампањи по трећи пут и ове године су постигнути одлични резултати. Током кампање, 6 уредника и уредница је направило или допунило 89 страна, и додало чак 780 цитата. Највећи допринос су пружили Жана Гњатовић, Николина Шепић, Лотом, Бојан Цветановић и Александра Ђуричић и они ће добити ваучере за куповину књига. 

„Као жена желела сам да изговорене и написане речи, више или мање познатих жена из различитих области деловања, током историје, учиним видљивијим. На тај начин сам њихов глас, њихову снагу и јачину учинила доступнијим и видљивијим. Њихове речи и реченице су на тај начин добиле могућност да се чују поново, као и да остану забележене. Кампања #SheSaid и учешће у њој су прилика и начин да као појединац и као жена, цитирањем истих, учиним да будемо видљивије кроз своје изјаве, мисли, размишљања, ставове.“

Жана Гњатовић

Уредница на Википедији на српском језику

„Кампања #SheSaid је изузетно значајна како за Википедију на српском језику, тако и за саму историју наше земље јер подиже свест о знаменитим женама које су живеле у њој. Као млађа сам записивала цитате знаменитих људи и жена у жељи да их на тај начин боље упознам и сама научим нешто од њих па тако ова акција и сам пројекат Викицитат за мене имају и лични значај. Захваљујем Викимедији Србије на организовању ове кампање и позиву да учествујем у њој. Овим путем позивам и остале уреднике и све заинтересоване да се укључе у овај важан посао, јер промена полази од свакога од нас, а овај резултат не би био могућ без заједничког рада.“

Николина Шепић 

Уредница на Википедији на српском језику

Захваљујемо се свим учесницима на њиховом доприносу и охрабрујемо их да наставе да уређују Викицитат и тако увећавају садржај на овом Википројекту. Сви учесници кампање ће добити споменицу за уложени труд. 


Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *