Девет од десет особа које уређују Википедију су мушког рода. Ово значи да чланке обликује само једна страна, тако да чланцима недостаје разноликост садржаја које доносе различите перспективе. Већа је вероватноћа да на Википедији недостају чланци везани за женску тематику него што је то случај са мушким темама (у поређењу са другим енциклопедијама). То је природно: Када је сав садржај написан од стране волонтера и када су ти волонтери једног рода, теме које пишу ће бити оне које их занимају. У великој мери ово значи да су војна историја, видео игре и поп култура, теме које су добро покривене на Википедији, док уметност, језици и друштвене науке заостају за њима, стварајући тако празнине у садржају.

Ми покушавамо да то променимо, кроз рад са студентима и студенткињама са Универзитета и попуњавање празнина у садржају.

Ево како то функционише. Широм САД и Канаде, инструктори прихватају коришћење Википедије као платформе за рад на задацима, дајући студентима нове алате за писање и учење материјала, често о темама које нису добро покривене на Википедији или уопште не постоје. Ми подржавамо инструкторе који се определе да студентима доделе задатке да допринесу садржају на Википедији, допуњавајући или мењајући тако традиционалне студентске есеје и подстичући их да својим знањем допринесу новим или постојећим чланцима на Википедији. Ови задаци омогућавају студентима да развију критичко размишљање и науче вештине писања семинарских радова, као што би то био случај са традиционалним начином рада. То подразумева истраживање и вредновање извора и постављање тог истраживања у логичан распоред. Али са Википедијом, студенти су мотивисанији, знајући да ће њихов рад бити прочитан од стране јавности, што повећава осећај одговорности и критичког мишљења у њиховом писању. Највећа разлика јесте што ће њихов рад служити и као ресурс другима. Могу да се увере да њихов рад вреди.

Као што рад на Википедији помаже студентима да се развијају, тако и студенти и инструктори помажу Википедији кроз попуњавање празнина у садржају. Ови задаци повећавају заступљеност женских питања на Википедији и доносе разноликост перспектива у уређивачкој заједници. Празнине у садржају – простор где су чланци и теме сувише кратки – је најбољи простор где студент може да започне своје уређивање.

Више садржаја о женама и написан од стране жена је сада доступнији, захваљујући студентском ангажовању у оквиру нашег програма. Неки чланци који нису постојали или су били непотпуни годинама – као што су контрацепција, родна неравноправност, породиљско одсуство, феминизам, ризици у трудноћи у земљама у развоју, избеглички статус жена, сексуални рад и улога жена у „Арапском пролећу” – сада се развијају захваљујући студентима и наставницима у Вики Еду програму.

Ове стране су прегледанe више од 350.000 пута од момента када су их студенти креирали, стварајући више информација и више перспектива на Википедији и обезбеђујући тачнији одраз света за свакога ко користи Википедију.

ФемВики пројекат је пројекат који је покренула Викимедија Србије са циљем да се, с једне стране, подстакну жене на уређивање Википедије, а с друге да се допринесе квантитеу и квалитету чланака на тему феминистичке и родне терминологије и биографије жена

Више од 60% наших студената уредника/ца су жене, а тамо где смо имали циљана партнерства, тај број је још већи. Истраживања из Америчког Социолошког Удружења Википедијина Иницијатива (American Sociological Association Wikipedia Initiative), у коме АСУ охрабрује све профeсоре социологије да учествују у нашем програму, показало је да су 70% студената уредника жене. То подразумева више жена са искуством уређивања Википедије и више садржаја написаних од стране жена. На крају је то јача Википедија за све.

Заинтересовани сте да помогнете премошћавање јаза између полова? Ако сте професор на Универзитету, можете да уведете нов начин учења и помоћи повећању женских тема на Википедији кроз учествовање у нашем програму. Вики Еду нуди бесплатну обуку, смернице и ресурсе за потребе осмишљавања вашег курса који уједно остварује ваше циљеве и развија Википедију. За више информација, контактирајте нас путем е-поште contact@wikiedu.org.

Извори

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *