Почела акција сређивања семинарских радова на Википедији

Акција сређивања семинарских радова је још једна у низу активности на Википедији на српском која је организована у циљу побољшања садржаја на овој језичкој варијанти Википедије. Акција ће трајати од 20. марта до 9. априла 2020. године. Њен циљ је чишћења семинарских радова који су написани лошим стилом, смањење броја непроверених и несређених семинарских радова.

Семинарски радови на Википедији су резултат Образовног програма Викимедије Србије, чији је циљ  увести Википедију у образовни систем Србије путем писања реферата и семинарских радова на задате теме из одређеног наставног или факултетског предмета. То подразумева упознавање ученика и студената са Википедијом и концептом слободног знања, креирање семинарских радова који ће бити видљиви, слободни и свима доступни, али и подстицање професора за коришћење модерног приступа у настави. 

Правила акције су следећа:

  • Учесници акције могу бити сви регистровани корисници;
  • Појам „сређивање” обухвата следеће радње: реорганзација садржаја (преламање текста, подела у одељке и мењање распореда), сређивање превода и језичка дорада, сређивање спољашњих веза, сређивање референци, категоризација, мењање из пристрасног тона у непристрасни и додавање унутрашњих веза.
  • За сваки сређени чланак добија се један бод односно пола бода за свако половично сређивање чланака.
  • Када се среди чланак, у шаблону {{семинарски2}} (који би требало да се налази на страници за разговор, али се неретко може пронаћи и у чланку) треба дописати „да” у поље |проверено=.

Током трајања акције учесници прилажу списак сређених чланака са одговарајућим резимеом сређивања, а свима који среде више од 5 чланака биће додељена и споменица. Позивамо све заинтересоване да се придруже акцији.

Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *