1Lib1Ref кампања уређивања референци је спремна и за 2022. годину

Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику  #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2022. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије, 15 јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом. 

Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и ове године организује #1Lib1Ref кампању уређивања референци у форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће најбољих 10 учесника сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија, а најбољи учесник целог такмичења ће добити посебан сертификат и могућност да изаберу награду са Википедијине продавнице у вредности до 70 америчких долара, док ће друго и треће место добити ваучер у вредности од 50 долара. На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Радионице

  • У сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” одржаће се радионица уређивања референци 17. јануара у 11 часова преко ЗУМ платформе. Линк за улазак на радионицу: https://us06web.zoom.us/j/81809869551?pwd=cXBjVERMQXpMN0ZaWTZqRElucnBFUT09
  • У сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, одржаће се радионица уређивања референци 17. јануара у 17 часова преко ЗУМ платформе. Линк за улазак на радионицу: https://us06web.zoom.us/j/85656274129?pwd=d2dRN2ExNTRTcjFzMFRzN3Z1UjdFZz09

Већ неколико година су наши уредници у врху активности. У прошлој години учесници кампање су остварили невероватне резултате и заузели 1. место на глобалном нивоу са 17112 унетих референци. Чак 5 уредника Википедије на српском језику се пласирало у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци. У 2020. години учесници су остварили друго место, а испред њих су се нашли само уредници Википедија на хебрејском језику.

Аутор: Горана Гомирац Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:1Lib1Ref stickers.jpg, аутора Tenniscourtisland, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова
Шта се крије у каталозима Удружења ликовних уметника Србије?
1Lib1Ref кампања уређивања референци је спремна и за 2022. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *