Хајде да заједно пишемо о историји и култури Рома!

Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 3. до 9. априла и током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу и права Рома. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници и учеснице могу обогатити новим информацијама, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама.

Припадници ромске националне мањине се свакодневно сусрећу са предрасудама и дискриминацијом, која утиче на различите аспекте њихових живота попут образовања, запошљавања и остваривања социјалне и правне заштите. Роми, као највећа мањина у Европи,  имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву. Упркос томе, ромско културно и уметничко наслеђе се и данас често занемарује или остаје скрајнуто. Ослањајући се управо на моћ Википедије да допре до великог броја људи, циљ нам је да обогаћивањем садржаја о Ромима на овој платформи и ширењем слободног знања о њима допринесемо како промовисању ромске културне баштине, тако и смањивању предрасуда и дискриминације која према овој групацији постоји. 

Позивамо све уреднике и уреднице, активисте и активисткиње као и све заинтересоване да нам се придруже како бисмо заједничким снагама радили на овој мисији. За учешће је потребно да се пријавите на страни догађаја на Википедији. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и има подршку Викимедије Шпаније и Викимедије Финске, заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Турске, Мађарске као и заједнице словачких Рома и заједнице на Википедији на српскохрватском језику. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *