Учествујте на уређивачком маратону поводом Међународног дана особа са инвалидитетом!

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Викимедија Србије по трећи пут организује онлајн уређивачки маратон. Маратон ће симболично почети 3. децембра на Међународни дан особа са инвалидитетом и трајати до 10. децембра. Током овог догађаја уредници и уреднице ће бити у прилици да пишу нове и допуњују постојеће чланке на теме које се односе на права особа са инвалидитетом, баријере са којима се оне сусрећу свакодневно, знамените личности и организације које се баве особама са инвалидитетом. 

Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Они се у свом свакодневно живот сусрећу са бројним препрекама и потешкоћама, а уз то, неретко и са стигном и различитим облицима дискриминације. Овим догађајем Викимедија Србије жели да допринесе повећању видљивости особа са инвалидитетом и да подстакне ширење слободног знања о проблемима и баријерама са којима се ова друштвена група сусреће. 

Позивамо све уреднике и уреднице, активисте и активисткиње да подрже и да се придруже уређивачком маратону. За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника у оквиру стране догађаја. Особе које немају искуства у уређивању Википедије, а које желе да се придруже маратону, могу користити упутство о уређивању Википедију помоћу визуелног уређивача или видео туторијале за уређивање Википедије у коду, а за сва додатна питања можете послати мејл на kancelarija@vikimedija.org.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *