Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Викимедија Србије је током јануара и фебруара спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 25. јануара до 26. фебруара 2023. године. 

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Невена Рудинац, спровела је селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката. Девет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године, подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса. 

У наставку се можете упознати са пројектима који су прихваћени: 

  1. [[File:info.jpg]] (Бранка Вучићевић Вучковић) – Идеја пројекта је обилазак Моравичког и Златиборског округа с циљем фотографисања одабраних мотива и ширења слободног знања о овим географским подручјима. Пројекат обухвата постављање фотографија на Викимедијину оставу; илустровање чланака на Википедији; писање текстова на теме које недостају (цркве, географски појмови, природне знаменитости, итд.).
  2. Ниш – фото прича (Дарко Гајић) – Пројекат има за циљ да се кроз фотографије представе вредности и лепоте града Ниша. Фокус ће бити на фотографисању архитектонски вредних зграда из различитог временског периода, споменика културе, верских грађевина различитих конфесија, као и свих других здања која су од значаја за живот грађана Ниша. Овим фотографијама ће бити обогаћена Остава, али ће такође послужити и за илустровање постојећих и нових чланака на Википедији. 
  3. Вики Сениор (Библиотека града Београда) – Ово је наставак пројекта Вики Сениор. У пројекту учествују људи различитих интересовања, који доприносе Википедији у више различитих области. И ове године је фокус на садржају о женама. С обзиром на већински женски састав колектива, али и учесника, идеја је да се фокусирају на „женске теме“, односно теме које интересују жене. 
  4. Вики Сениор у Сомбору (Милица Буха) – Ово је сестрински пројекат Вики Сениор-а, који ће се спровести у сарадњи са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“ у Сомбору. Циљ овог пројекта је да се у креирање Википедије укључе пензионери, библиотекари, као и други људи који још нису у пензији, али желе себи да обезбеде креативну и корисну активност у будућности.
  5. Не бери – заштићено! (Милана Ранимировић) – Пројекат има за циљ да се пружи допринос ширењу слободног знања о биодиверзитету биљних врста и станишта, као и свести о заштићеним биљним врстама на територији Србије. Пројекат је усмерен на обогаћивање Викимедијине оставе фотографијама направљеним на теренским истраживањима, као и писање и допуњавање чланака о биљним врстама и стаништима на Википедији на српском језику. 
  1. Трагом древног вулканизма 2 (Стефан Митић) – Ово је наставак прошлогодишњег пројекта Трагом древног вулканизма који обухвата ширење слободног знања и илустровање чланака на Википедији из области вулканологије и на тему облика рељефа вулканског порекла и свега природног и антропогеног што на њима постоји, као и на тему поствулканских процеса. Како је палеовулкански рељеф на територији Републике Србије веома разноврстан и заступљен, јавила се идеја да се и ове године настави са ширењем слободног знања о овим темама. 
  2. Споменици Епархије рашко-призренске у дигиталном простору (Удружење грађана Српско Благо) – Овај пројекат има за циљ обезбеђивање адекватног и тачног дигиталног представљања свих сакралних споменика који се налазе под јурисдикцијом Епархије рашко-призренске. Усмерен је ширење слободног знања о цркава и манастирима ове епархије кроз писање нових и допуњавање постојећих чланака о њима на Википедији, као и на обогаћивање Викимедијине оставе њиховим фотографијама. 
  3. Град Светог Прокопија (Весна Стевановић) – Идеја пројекта је ширење слободног знања о граду Прокупљу и његовој околини; историји овог града; културним и историјским споменицима; знаменитим личностима на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Овај пројекат је такође усмерен и на укључивање нових уредника и уредница на Википедији. 
  4. Улицама Ковачице (Удружење „Пансеј“) – Пројекат има за циљ да прикупи фото-материјал објеката у насељеним местима на територији општине Ковачица и учини их доступним широј јавности под слободном лиценцом. Значајан аспект пројекта је и промовисање локалне историје и културног наслеђа ученицима са територије општине Ковачица и града Панчева, као и њихово упознавање са Викимедијиним пројектима и са могућношћу коришћења Викимедијине оставе и Википедије у истраживању, могућношћу доприноса развоју пројекта илустровањем и писањем чланака на Википедији и др. 

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *