Завршено је такмичење на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Викимедија Србије учествовала је на међународном такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја, које организују Викимедија Швајцарске (WMCH) и Викимедија Аустрије (WMAT) уз подршку других Викимедијиних афилијација. Такмичење је трајало од 4. до 18. маја 2022. године.

ICOM обележава Међународни дан музеја већ више од 40 година. Током пандемије вируса корона, музеји, као и остале институције културе, су били међу најугроженијима. Ипак, ова криза служи као покретач за кључне иновације, посебно усмерен фокус на стварање нових облика културног искуства и ширење њиховог приступа на Вики пројектима.

Мапа раста ГЛАМ података на Википодацима

Овим такмичењем, многе Викимедијине афилијације широм света желеле су да подрже ову иницијативу и, упркос изазовима којима смо окружени, створе окружење где култура не познаје границе и живи виртуелно. Многи музеји су прилагодили своје пословање тако да подржавају виртуелне формате, па су објавили слике и информације високе резолуције под бесплатном лиценцом и организовали виртуелне обиласке колекција. Учествовањем у пројектима Викимедије Србије, многи музеји и друге институције културе у Србије, су учествовале у пројектима дигитализације културног наслеђа и на тај начин омогућиле приступ културном благу свима у свету.

Циљ такмичења на Википодацима поводом Међународног дана музеја био је да побољша податке о музејима у земљама и регионима учесницама. У такмичењу је учествовало 27 афилијација и укупно 979 учесника, измењено је 18.721 ставки, направљено 3.222, а у збиру је додато 86.108.434 бајтова. Што се тиче уређивања Википодатака о музејима у Србији, за учешће су пријављена 24 учесника, измењено је 196 ставки, 15 је направљено, а укупно је додато 1.474.841 бајтова. Такмичењу на нивоу Србије је највише допринела Николина Шепић, која је освојила награду у вредности 150 евра промотивног материјала из светски познатих музеја по избору, а ваучере за књиге у вредности од 3 хиљаде динара су добили уредници Зоран Филиповић и Садко.

Википодаци (Wikidata) је слободна, сарадничка, вишејезичка помоћна база података, која прикупља структурисане податке за подршку Википедији, Остави и другим вики пројектима Викимедијиног покрета, и свима на свету. Садржај који је генерисан са Википодатака се не мора ажурирати на појединачним пројектима, већ је аутоматски промењен.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторских правима:

  • Map of GLAM institutions on Wikidata – growth from April to October 2019.png, аутора John Cummings под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International лиценцом на Викимедијиној остави.
  • Илустрација, Горана Гомирац

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *