Завршен је уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом, Викимедија Србије је организовала уређивачки маратон, који је трајао од 3. до 10. децембра. 

Маратон је имао за циљ да се да допринос повећању видљивости особа са инвалидитетом и да се подстакне ширење слободног знања о проблемима и баријерама са којима се ова друштвена група сусреће. Током ове акције уредници и уреднице су имали прилику да пишу и допуњују чланке на теме које се односе на права особа са инвалидитетом, баријере са којима се оне сусрећу свакодневно, знамените личности и организације које се баве особама са инвалидитетом. 

У оквиру маратона 4 учеснице и учесника је написало 37 чланака, док је један чланак допуњен. Највећи допринос остварио је уредник Intermedichbo. 

Као војни лекар, хуманиста и борац за људска права одувек сам се трудио да пружим подршку особама са инвалидитетом, некада лечећи их, а сада када сам у пензији пишући и јавно објављујући текстове и подржавајући акције из ове области на Википедији. Скоро 14. година, ја тако дајем свој скроман допринос стварању заједница које су разнолике и прихватљиве за све људе.

Једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета, а две трећине ове популације неће потражити стручну медицинску помоћ, углавном због стигме, дискриминације и занемаривања. Такође током пандемије, изолација, прекид комуникације, ремећење рутинских поступака и смањена доступност здравствених и осталих услуга, у великој мери утичу на живот и ментално благостање особа са инвалидитетом. У том смислу објављивање чланака на Википедији из ове области схавтио сам да има посебан значај не само за ову не тако малу групу људи, већ и за ону много ширу групу људи који тренутно живе у окружењу особа са инвалидитетом, а које им нису одмах уочљиве, као подсетник на важност уклањања баријера за све људе који живе са инвалидитетом, било да је он на први поглед видљив или невидљив.

др Милорад Димић

уредника на Википедији на српском језику

др Милорад Димић је такође указао да је неопходно да се покаже више емпатије и интересовања за ове теме и да треба тежити ка стварању света у коме се на човека са инвалидитетом неће гледати као мање вредну особу, већ као особу са његовим способностима.

У склопу маратона је организована и обука уређивања Википедије за представнике и представнице Форума младих са инвалидитетом.

Захваљујући заједничком труди и раду уредника и уредница, Википедија на српском језику је поново обогаћена чланцима на теме од значаја за особе са инвалидитетом које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *