Завршена је Акција сређивања и чишћења чланака о знаменитим женама

Викимедија Србије организовала је Акцију сређивања и чишћења чланака о знаменитим женама која је имала за циљ да се унапреди квалитет чланака о женама које су дале значајaн допринос у различитим областима. На овај начин желели смо такође и да дамо допринос томе да се још већи број њих може наћи на листи сјајних и добрих чланака, чиме се повећава њихова видљивост на Википедији. Током акције 7 уредника и уредница је средило 50 чланака. Највећи допринос остварила је уредница EmiliaITČA која је средила и допунила преко 20 чланака. 

Учесници и учеснице су имали могућност да сређују биографије о знаменитим женама које се налазе у главном именском простору, али и нацрте биографија проминентних жена. Како би било могуће да се акција регуларно одржи, постојала су следећа правила: 

  • Учесници акције су могли бити сви регистровани корисници;
  • Појам „сређивање” обухватао је следеће радње: реорганизација садржаја (преламање текста, подела у одељке и мењање распореда), сређивање превода и језичка дорада, сређивање спољашњих веза, сређивање референци, категоризација, мењање из пристрасног тона у непристрасни и додавање унутрашњих веза;
  • За сваки сређени чланак учесници и учеснице су добијали по један бод;
  • Чланци који су улазили у евиденцију морали су се односити на биографије знаменитих жена

Акција је трајала од 15. августа до 5. септембра. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: SIS women using Purple Analog.png, аутор фотограф војске САД-а под public domain лиценцом на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *