Завршена акција ГЛАМурозни Википодаци

ГЛАМурозни Википодаци је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 15. до 31. августа 2023. године.

Учесници акције су додали скоро 3.200 својстава у више од 1.300 ставки, док је 18 ставки направљено. Овом акцијом смо утврдили основна својства које би свака ставка требало да има. Организована је и обука уређивања Википодатака.. Уредници ће добити споменицу у знак захвалности за учешће. Три највреднија учесника кампање, Nikolina Šepić, EmiliaITČA и Filipović Zoran, ће добити ваучере за књиге у вредности од по две хиљаде динара.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

За помоћ при уређивању Википодатака припремили смо:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

Овим путем вас позивамо да наставите са уређивањем Википодатака и увећате Вики базу података.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрација Горане Гомирац

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *