Еду Вики камп 2023 – на окупу у Сремским Карловцима

Од 24. до 27. јула, одржан је шести по реду Еду Вики камп у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима. Учесници и учеснице кампа су имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. Камп је ове године окупио 17 студената и ученика завршних година средњих школа из различитих делова Србије. 

Еду Вики камп је прилика да заинтересовани ученици и студенти стекну знања о Вики пројектима, али и да науче како могу да реализују Вики активности у свом окружењу, пре свега у својим школама или на факултетима. Овогодишњи тим предавача су чинили менаџер образовног програма Небојша Ратковић, менаџерка за сарадњу са институцијама културе Горана Гомирац, менаџерка програма разноликости Невена Рудинац, као и извршна директорка Викимедије Србије Ивана Маџаревић.

Еду Вики камп 2023 – Почетак програма кампа

Програм овогодишњег Еду Вики кампа је био подељен у веће целине, чиме је фокус стављен на три пројекта – Википедију, Викимедијину оставу и Википодатке, а четврту целину су чиниле интерактивне радионице на тему писања пројеката и асертивне комуникација. Пошто је Еду Вики камп осмишљен са идејом да учесници након завршеног кампа раде на промоцији слободног знања и представљању Вики пројеката у академским круговима, током предавања и на радионицама је подстицана интерактивности и мотивисање на предлагање решења која ће довести до развоја Образовног програма Викимедије Србије. Велики значај на овогодишњем кампу је придаван активностима које су за циљ имале повезивање учесника и тим билдинг.

Програм кампа је отпочео доласком учесника и организатора у Сремске Карловце. Током првог дана, полазници кампа су имали прилику да се упознају са активностима Викимедије Србије којима могу да се придруже. Други дан је започео обуком уређивања Википедије, а учесници су сазнали нешто више и о корисничким правима на Википедији, након чега су имали задатак да се сами опробају у писању чланака на Википедији. 

Трећи дан кампа је у фокусу имао Викимедијину Оставу, ЦЦ лиценце и ГЛАМ програм. Поред тога, полазници кампа су могли да сазнају и како се пишу предлози пројеката, а током осталих предавања, учесници су се упознали са Википодацима. Четврти дан је био резервисан за тренинг асертивне комуникације, а затим је била одржана дебата за или против коришћења Википедије у образовању. 

Еду Вики камп 2023 – Дебата за или против коришћења Википедије у образовању

Према мом мишљењу, Еду Вики камп је пружио много више од онога што нам је било понуђено, а ту су пре свега колегијалност и вежба извођења радова у групама, затим разумевање за различите потребе и темпо рада, али и радна дисциплина, не строга већ потпуно довољна да нас упути ка ономе што је свима нама потребно на факултету и будућем послу. Такође, сам програм овог кампа нам је понудио могућност да истражујемо теме које нам се допадају и тако их приближимо српском говорном подручју, а уз то и да додамо оно што сматрамо да је битно у већ оформљеним чланцима. Упркос свим предрасудама којих, нажалост, има у друштву поводом Викимедијиних пројеката и саме Википедије, камп ми је, као и осталим учесницама, дао шансу да свима приближимо колико нам је огромно знање које би нам живот променило и проширило видике надохват руке.

Тијана Мајсторовић, учесница Еду Вики кампа 2023. 

Надамо се да су учесници на кампу стекли лепо искуство које ће их мотивисати и охрабрити да у будућности буду сарадници Викимедије Србије. 

Аутори: Небојша Ратковић и Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима; 

Edu Wiki Camp 21.jpg, Edu Wiki Camp 24.jpg, ауторка Невена Рудинац, cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе

Edu Wiki Camp 2023 – Wikimedia Serbia 08.jpg, ауторка Горана Гомирац, cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *