Википедијанац стажиста у Адлигату оборио рекорде!

Викимедија Србије је у сарадњи са Удружењем за уметност, културу и међународну сарадњу Адлигат реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. јуна до 31. јула. Током овог стажирања, писани су и илустровани чланци на Википедији на српском језику, док је на Викимедијину оставу постављено скоро 1.400 датотека, што је највећи број ослобођених датотека у овој врсти активности до сада.

Удружење „Адлигат“ се састоји од Библиотеке Лазић, Музеја српске књижевности, Музеја књиге и путовања и Дома легата. Библиотека Лазић постоји од 1882. године и најтрајнија је српска породична библиотека. Музеј српске књижевности представља разноразне материјале о српским књижевницима, књижевним делима, књижевној критици итд. Музеј књиге и путовања на уникатан начин представља развој и значај књиге кроз историју и кроз различите делове света. Дом легата се састоји од више од 30 легата знаменитих породица и појединаца.

Википедијанка стажисткиња, Јелена Латов Папић, је током овог пројекта написала 12 нових чланакa, 2 су допуњена, док је 38 илустровано. На Викимедијину оставу је постављено, до сада највећи број датотека у односу на претходна стажирања, чак 1.375 датотека! Међу овим датотекама се налази и 5 значајних каталога и списа. Овим датотекама се пружа јединствен увид у историјске дипломатске посете и важне тренутке у историји Југославије, фотографије наших знаменитих личности, њихових легата, а посебно се издваја колекција фотографија из Египта.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа. Подржан је од стране Министарства културе и информисања у Републици Србији.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

  • File:Svetlana Ceca Bojković 01.jpg, аутора Viktor Lazić под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • File:Legacy of Stane Pavlič in Adligat 27.jpg, непознатог аутора, под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • File:El Mozawaka Tombs and around 39.jpg, аутора Viktor Lazić под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • File:Diplomatic visit of Djuanda Kartawidjaja to Yugoslavia, 1958 06.jpgостави.
  • File:Legacy of Stane Pavlič in Adligat 27.jpg, непознатог аутора, под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *