Јубиларно десето такмичење ЦЕЕ пролеће на Википедији на српском језику

Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске организују десето по реду такмичење ЦЕЕ пролеће на Википедији на српском језику. Ова акција је усмерена на писање нових и допуњавање постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (култура, историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење ће почети 21. марта, када и званично почиње пролеће, а трајаће све до 31. маја. 

ЦЕЕ пролеће је међународно такмичење осмишљено на једној од конференција на којој се окупљају Википедијанци и Викимедијанци из Средње и Источне Европе (CEE – Central and Eastern Europe). Овакав модел осмишљен је у циљу јачања сарадње између различитих заједница, а на основу блиске заједничке историје и културе. На овај начин се пружа прилика уредницима и уредницама из овог региона да сазнају више о другим земљама и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима. Организује се од 2015. године и једно је од најуспешнијих такмичења у региону.

На Википедији на српском и ове године ће се реализовати у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца из Републике Српске. Позивамо све уреднике и уреднице Википедије, као и све заинтересоване да се укључе и раде на повећању слободног садржаја о разноврсним темама у вези са државама из Средње и Источне Европе. За учешће на такмичењу је потребно пријавити се на страни такмичења на Википедији. 

Позивамо све уреднике да се прикључе такмичењу, заједно раде на обогаћивању Википедије, истражују и тако освоје награде. На такмичењу могу учествовати и они који до сада нису уређивали Википедију. Помоћ могу наћи у брошурама за уређивање Википедије на Остави или видео туторијалима. Новим уредницима и уредницама препоручујемо уређивање преко Визуелног уређивача.

Такмичари могу да прочитају сва правила и смернице пре самог такмичења. Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5. Затим ће се оцене жирија помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Прва три уредника са највише остварених бодова добиће ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Доделићемо и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига. 

Награде за учеснике из Републике Српске су ваучери за књиге у износима од 200, 100 и 50 КМ.

Чланове жирија ће чинити искусне уреднице: Jeeleeenaaa, Ljiljana Sundać и Nikolina Šepić.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на имејл адресу Викимедије Србије kancelarija@vikimedija.org или на имејл адресу Викимедијине Заједнице Републике Српске info@wikimedia.rs.ba.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *