Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома

Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 1. до 15. априла. Током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу, језик и права Рома. Такође, уредници и уреднице ће моћи да пишу о овим темама на Викицитатима. Сви заинтересовани могу да се пријаве за учешће на страници маратона на Википедији или на Викицитатима.

Припадници ромске националне мањине се нажалост свакодневно сусрећу са предрасудама и дискриминацијом, која утиче на различите аспекте њихових живота попут образовања, запошљавања и остваривања социјалне и правне заштите. Роми, као највећа мањина у Европи,  имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву. Ромско културно и уметничко наслеђе се и данас често занемарује или остаје скрајнуто. Пошто Википедија може да допре до великог броја људи, циљ је да обогаћивањем садржаја о Ромима на овој платформи и ширењем слободног знања о њима, уредници и уреднице допринесу како промовисању ромске културне баштине, језика и наслеђа и тако и смање предрасуде и дискриминацију која према овој групацији постоји. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници и учеснице могу обогатити новим информацијама, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама.

Позивамо све уреднике и уреднице, активисте и активисткиње као и све заинтересоване да се придруже како би заједничким снагама радили на овој мисији. За учешће је потребно да се пријавите на страници догађаја на Википедији или на страници догађаја на Викицитатима. Уколико до сада нисте уређивали Википедију, можете се пријавити за обуку путем мејла kancelarija@vikimedija.org, а ми ћемо је радо организовати.

Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и у његову реализацију су укључене Викимедије Финске, Немачке, Украјине, заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Молдавије као и заједнице WikiDonne из Италије. Пети по реду подухват ове врсте у 2024. години добија подршку ЦЕЕ хаба, мреже заједница и Викимедијиних афилијација Средње и Источне Европе. Циљ овог умрежавања је да формализује текућу сарадњу у региону и пружа подршку заједницама у њиховом раду и омогућавају им да расту и да се развијају.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *