Резултати такмичења Вики чланци траже илустрацију

Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрацију на ком је заједница Википедија на српском остварила одличне резултате. Преко 19 хиљада чланака допуњено је мултимедијалним датотекама од стране 19 уредника. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić, Intermedichbo, Acaalexaca, BuhaM и Marnenrm. 

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото-такмичења и фото-тура које приређује заједница Викимедије у чланцима на Википедији. Акција је трајала од 1. јула до 31. августа 2021.

Током овогодишње акције, 19 учесника и учесница су направили 21.950 измена у оквиру 19.384 чланка. Будући да је у акцији било дозвољено уређивање различитих језичких верзија пројеката, учесници су обогатили 37 различитих верзија Википедија. Најпопуларнији пројекат за уређивање је очекивано била Википедија на српском, на којој је направљено 13.679 измена на 11.260 чланака. Иза ње следе Википедија на српском-хрватском и Википедија на казашком језику. 

Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić (17.494 измена), Intermedichbo (2.885 измена), Acaalexaca (532 измене), BuhaM (489 измена) и Marnenrm (257 измена). 

Резултати на глобалном нивоу биће познати почетком октобра. Тада ће бити објављени добитници међународних награда. 

Захваљујемо се ученицима и учесницама на огромном доприносу којим су обогатили Википедију и учинили је примамљивијом за читање. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *