Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Викимедија Србије је током јануара и фебруара спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 25. јануара до 26. фебруара 2023. године. 

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Невена Рудинац, спровела је селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката. Девет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године, подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса. 

У наставку се можете упознати са пројектима који су прихваћени: 

  1. [[File:info.jpg]] (Бранка Вучићевић Вучковић) – Идеја пројекта је обилазак Моравичког и Златиборског округа с циљем фотографисања одабраних мотива и ширења слободног знања о овим географским подручјима. Пројекат обухвата постављање фотографија на Викимедијину оставу; илустровање чланака на Википедији; писање текстова на теме које недостају (цркве, географски појмови, природне знаменитости, итд.).
  2. Ниш – фото прича (Дарко Гајић) – Пројекат има за циљ да се кроз фотографије представе вредности и лепоте града Ниша. Фокус ће бити на фотографисању архитектонски вредних зграда из различитог временског периода, споменика културе, верских грађевина различитих конфесија, као и свих других здања која су од значаја за живот грађана Ниша. Овим фотографијама ће бити обогаћена Остава, али ће такође послужити и за илустровање постојећих и нових чланака на Википедији. 
  3. Вики Сениор (Библиотека града Београда) – Ово је наставак пројекта Вики Сениор. У пројекту учествују људи различитих интересовања, који доприносе Википедији у више различитих области. И ове године је фокус на садржају о женама. С обзиром на већински женски састав колектива, али и учесника, идеја је да се фокусирају на „женске теме“, односно теме које интересују жене. 
  4. Вики Сениор у Сомбору (Милица Буха) – Ово је сестрински пројекат Вики Сениор-а, који ће се спровести у сарадњи са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“ у Сомбору. Циљ овог пројекта је да се у креирање Википедије укључе пензионери, библиотекари, као и други људи који још нису у пензији, али желе себи да обезбеде креативну и корисну активност у будућности.
  5. Не бери – заштићено! (Милана Ранимировић) – Пројекат има за циљ да се пружи допринос ширењу слободног знања о биодиверзитету биљних врста и станишта, као и свести о заштићеним биљним врстама на територији Србије. Пројекат је усмерен на обогаћивање Викимедијине оставе фотографијама направљеним на теренским истраживањима, као и писање и допуњавање чланака о биљним врстама и стаништима на Википедији на српском језику. 
  1. Трагом древног вулканизма 2 (Стефан Митић) – Ово је наставак прошлогодишњег пројекта Трагом древног вулканизма који обухвата ширење слободног знања и илустровање чланака на Википедији из области вулканологије и на тему облика рељефа вулканског порекла и свега природног и антропогеног што на њима постоји, као и на тему поствулканских процеса. Како је палеовулкански рељеф на територији Републике Србије веома разноврстан и заступљен, јавила се идеја да се и ове године настави са ширењем слободног знања о овим темама. 
  2. Споменици Епархије рашко-призренске у дигиталном простору (Удружење грађана Српско Благо) – Овај пројекат има за циљ обезбеђивање адекватног и тачног дигиталног представљања свих сакралних споменика који се налазе под јурисдикцијом Епархије рашко-призренске. Усмерен је ширење слободног знања о цркава и манастирима ове епархије кроз писање нових и допуњавање постојећих чланака о њима на Википедији, као и на обогаћивање Викимедијине оставе њиховим фотографијама. 
  3. Град Светог Прокопија (Весна Стевановић) – Идеја пројекта је ширење слободног знања о граду Прокупљу и његовој околини; историји овог града; културним и историјским споменицима; знаменитим личностима на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Овај пројекат је такође усмерен и на укључивање нових уредника и уредница на Википедији. 
  4. Улицама Ковачице (Удружење „Пансеј“) – Пројекат има за циљ да прикупи фото-материјал објеката у насељеним местима на територији општине Ковачица и учини их доступним широј јавности под слободном лиценцом. Значајан аспект пројекта је и промовисање локалне историје и културног наслеђа ученицима са територије општине Ковачица и града Панчева, као и њихово упознавање са Викимедијиним пројектима и са могућношћу коришћења Викимедијине оставе и Википедије у истраживању, могућношћу доприноса развоју пројекта илустровањем и писањем чланака на Википедији и др. 

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд!
Придружите се Такмичењу о избору песама!
Завршена акција ГЛАМурозни Википодаци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *