Развој ЦЕЕ хаба: Истраживање о потребама ЦЕЕ региона

Мрежа Викимедијиних огранака и афилијација из Средње и Источне Европе (ЦЕЕ) развија се још од 2011. године. Главни циљ мреже је да подстакне раст Викимедијиних пројеката у овом региону. Група Викимедијанаца, представника ове мреже, тренутно ради на формирању ЦЕЕ хаба чија ће намена бити подршка ширењу и сакупљању слободног знања. 

Као први корак ка изградњи одговарајуће структуре подршке за заједницу у региону, група планира да прикупи информације о потребама и изазовима које имају Викимедијине афилијације у ЦЕЕ региону.

То ће се догодити кроз серију онлајн интервјуа, анкета и истраживања, као и онлајн састанака и радионица.

Када се подаци прикупе и анализирају, група ће поделити своја запажања и открића са ЦЕЕ заједницама, као и целокупним Викимедијиним покретом. Очекује се да то буде у новембру ове године. Након тога ће започети рад на креирању ЦЕЕ хаба.

У циљу пружања најбољег искуства током поменутих интервјуа и радионица, група је пријавила пројекат са буџетом од 8000 долара код Задужбине Викимедија. Предлог гранта је доступан на овом линку

Након одобрења предлога, група ће се обратити ЦЕЕ заједницама са више детаља и информацијама о томе како могу учествовати у истраживању и помоћи им да боље разумеју ситуацију у свим земљама у ЦЕЕ региону.

Извори

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *