Пред нам је још једно ЦЕЕ пролеће!

Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске организују девето по реду такмичење ЦЕЕ пролеће на Википедији на српском језику. Ова акција је усмерена на писање нових и допуњавање постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (култура, историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење почиње 21. марта, на дан који симболично означава почетак пролећа, а трајаће све до 31. маја. 

ЦЕЕ пролеће је међународно такмичење осмишљено на једној од конференција на којој се окупљају Википедијанци и Викимедијанци из Средње и Источне Европе (CEE – Central and Eastern Europe). Овакав модел осмишљен је у циљу јачања сарадње између различитих заједница, а на основу блиске заједничке историје и културе. На овај начин се пружа прилика уредницима и уредницама из овог региона да сазнају више о другим земљама и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима. Организује се од 2015. године и једно је од најуспешнијих такмичења у региону у погледу написаних и допуњених чланака, али и сарадње између огранака и заједница. Ове године ће се такмичењу придружити 25 заједница из Средње и Источне Европе. 

На Википедији на српском и ове године ће се реализовати у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца из Републике Српске. Позивамо све уреднике и уреднице Википедије, као и све заинтересоване да се укључе и заједничким снагама раде на повећању слободног садржаја о разноврсним темама у вези са државама из Средње и Источне Европе (култура, географија, историја, наука, музика, кухиња, спорт…). За учешће на такмичењу је потребно пријавити се на страни такмичења на Википедији.

Молимо све такмичаре да пре почетка такмичења пажљиво прочитају правила и смернице. Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5. Затим ће се оцене жирија помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. За најактивније уреднике и уреднице припремили смо вредне награде. Прва три уредника са највише остварених бодова добиће ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Поред тога, доделићемо и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *