Овог новембра пишите чланке на Википедији о вашим омиљеним књигама

Последње такмичење на Википедији у 2021, у организацији Викимедије Србије, биће посвећено књигама. Такмичари ће моћи да пишу о књигама из разних жанрова од 1. до 30. новембра, а они који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Осим ових, учесницима ће бити додељене и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига.

Такмичења на Википедији представљају подухвате који имају за циљ повећање слободног знања кроз креирање и побољшање чланака на Википедији у виду такмичења, али и раст мотивације и активног учешћа заједнице у раду на Вики пројектима. 

Будући да ове године одржавање Сајма књига није било изводљиво, кроз ово такмичење желимо да пренесемо дух разговора о књигама. Уредници и уреднице Википедије, као и они који до сада нису уређивали Википедију, могу да обогате ову онлајн енциклопедију разним публикацијама, монографијама, па чак и колекцијама књига. Осим што ће употпунити Википедију њиховим омиљеним издањима, имаће прилику да сазнају о другим жанровима и упознају се са делима познатих и мање познатих писаца.

Напомињемо да је веома значајно узети у обзир питање ауторског права, те препоручујемо учесницима да прочитају смернице на Википедији, како не би дошло до недозвољеног преузимања садржаја о неком делу и постављање истог у чланак.

Правила и смернице

  • Сви регистровани корисници могу да учествују у такмичењу.
  • Учесници се за такмичење могу пријавити уношењем потписа на овој страници.
  • Пријаве су отворене све до завршетка такмичења.
  • Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати.
  • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
  • Током трајања такмичења или након завршетка истог, такмичари наводе имена чланака које су израдили/написали/допунили у евиденцији.
  • У евиденцији, такмичар треба да нагласи да је завршио израду појединачног чланка (нпр. урађено, завршено) како би чланови жирија могли да дају оцене. Такође, пожељно је обележити да ли је у питању нов или допуњен чланак.
  • Чланови жирија дају оцене и доносе одлуку о победницима.
  • Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5, а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања. Право на награду добијају прва три корисника с највише бодова, а доделиће се и посебне награде у виду књига.
  • Код свих новонаписаних и значајно проширених чланака на страници за разговор потребно је унети шаблон {{Такмичење Књиге}}.
  • Број чланака није ограничен. Чланци се не шаљу Викимедији Србије, већ се непосредно објављују на Википедију.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве и учествују у још једном такмичењу на Википедији. Сви учесници као и чланови жирија, добиће споменицу. 


Аутор: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: Илустрацију креирала Горана Гомирац.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *