Обогатите културно наслеђе на Википодацима!

Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција ће трајати од 15. до 30. новембра 2021. године.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

Помоћ при уређивању

Како бисмо олакшали уређивање Википодатака и приказали њихов значај, како у вики пројектима, тако и на целом свету, припремили смо:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

али можете користити и странице за помоћ на Википодацима:

  1. Представљање Википодатака
  2. Туторијали за уређивање
  3. Пример попуњеног Википодатка
  4. Википодаци – SPARQL водич

Обуке

Обука уређивања Википодатака ће се одржати у уторак 16. новембра у 18 часова и сви заинтересовани се могу придружити путем Зум платформе. Детаљи за приступ обуци:

Линк: https://us06web.zoom.us/j/85301659559?pwd=aUpLOTkwdWtPV3l0QUNENU01OFYzdz09

Meeting ID: 853 0165 9559

Passcode: 674625

Како можете учествовати?

  • Да бисте учествовали у овој акцији, неопходно је да имате профил на Вики пројектима. Уколико имате отворен профил на Википедији, профил ће аутоматски бити направљен и на Википодацима, а ако су Википодаци први Вики пројекат на којем ћете отворити профил, мораћете извршити поступак прављења профила.
  • Потребно је да унесете ваше корисничко име на списак учесника на страници догађаја на Википедији (одељак испод), како би се ваши доприноси могли пратити на дешборду.
  • Пронађите ставке на Википодацима или чланке на Википедији о институцијама културе, културним знаменитостима, уметницима и уметничким делима, као и догађајима или особама које су заслужне за развој културе и допуните њихова својства на Википодацима.

Унапредите дигитално културно наслеђе са нама!

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрација Горане Гомирац

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

One Response

  1. Здраво! Одлична акција! У извесној мери жалим што нисам учествовао у претходним акцијама, али сам сигуран да ћу учествовати у наредним. Срдачан поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *