Награђена наставница за примену Викикњига у настави 

Централна комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања доделила је другу награду Сањи Јечменици за пројекат “Викијуниор књиге у настави”. Завод је тело основано одлуком Владе републике Србије ради праћења, обезбеђивања и унапређивања квалитета и развоја система образовања и васпитања. Једном годишње, Завод објављује конкурс под називом Сазнали на семинару – применили у пракси у циљу развијања и промовисања културе примене знања и вештина запослених у образовним институцијама. Услов за учествовање на конкрусу је да је кандидат прошао акредитовани саменар Завода, што је Сања и учинила захваљујући семинару “Примена Вики алата у настави и учењу” за који је Викимедија Србије добила акредитацију. 

Радионица у ОШ „Јован Стерија Поповић“

“Било нам је задовољство што су запослени у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама нашли времена и снаге да због већ познатих отежавајућих околности за рад, поделе своја стечена знања, вештине и искуства са нама у Заводу и осталом просветном јавношћу”, наведено је на сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања. 

Викијуниор књиге у настави је пројекат чији је циљ креирање дигиталне књиге за децу на сајту Викикњиге. Викијуниор књига коју су креирали ученици садржи текстове о 50 земаља које се налазе на територији Европе или се сматрају делом Европе из социјално-политичких разлога. Ова књига је прилагођена деци и илустрована је фотографијама и мапама. Књига представља чињеничне информације које се могу проверити,а текстове су креирали ученици 6. разреда Основне школе „Јован Стерија Поповић“ из Београда.

Подсећања ради, на конкурсу Министарства за трговину, туризам и телекомуникације 2018. године под називом Дигитални час Сања је освојила трећу награду за примену Википедије у настави. Награда се додељује оним професорима који у својој наставној пракси умешно користе савремене информационе технологије. Поред тога, професорка социологије, Зорана Матићевић је освојила је друго место на конкурсу „Сазнали на семинару и применили у пракси 2016” за рад „Израда вики чланака из области социологије, шта могу да урадим?”. 

Честитамо Сањи Јечменици на постигнутом успеху. 


Аутор: Небојша Ратковић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:Radionica u OŠ Jovan Sterija Popović 09.jpg, Аутора: Neboysha87, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави, File:Radionica u OŠ Jovan Sterija Popović 08.jpg, Аутора: Neboysha87, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *