Заједница Википедије на српском у самом врху светског такмичења!

Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрацију и донело сјајне резултате! На глобалном нивоу, ово такмичење донело је фотографије у преко 33 хиљаде чланака на 257 пројеката, а учествовало је 256 уредника. Заједница Википедије на српском је остварила запажене резултате уредивши 4.301 чланак на 19 пројеката. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić, Acaalexaca и EmiliaITČA.

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Уз фотографије се боље задржава пажња читалаца, илуструје се садржај, те чланак постаје занимљивији и примамљивији за читање. Такмичење на Википедији на српском језику је трајало од 5. до 31. августа. 

Током овогодишње акције, 12 уредника и уредница Википедије на српском је направило 4.699 измена у оквиру 4.302 чланка. Будући да је у акцији било дозвољено уређивање различитих језичких верзија пројеката, учесници су обогатили 19 различитих верзија Википедија. Најпопуларнији пројекат за уређивање је очекивано била Википедија на српском, на којој је направљено 4.650 измена. 

Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić (4.288 измена), Acaalexaca (305 измене) и EmiliaITČA (91 измена). Уредница Nikolina Šepić је освојила треће место по броју доприноса на светском нивоу!

На глобалном нивоу уређено је 33.590 чланака на 257 језичких верзија Википедије од стране 256 уредника. Највише је уређено на Википедији на турском језику, чак 7.623 чланака, док се на високом другом месту налази и Википедија на српском језику! Детаљне резултате можете погледати овде.

Захваљујемо се ученицима и учесницама на огромном доприносу којим су обогатили Википедију и учинили је примамљивијом за читање.

Аутори: Ивана Маџаревић и Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *