Завршен је уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља!

Викимедија Србије је по други пут организовала уређивачки маратон о менталном здрављу. Маратон је отпочео симболично на Светски дан менталног здравља, 10. октобра, а уредници и уреднице су писали нове и допуњавали постојеће чланке до 16. октобра. Овај догађај је имао подршку института Психополис и Савеза друштава психотерапеута Србије

Уредници и уреднице су током маратона писали нове и допуњавали постојеће чланке на тему менталног здравља, бројних појмова из психологије, различитих психолошких модалитета, менталних поремећаја и организација које се баве пружањем подршке, као и филмова, серија и књига које се баве датом тематиком. Циљ ове акције је био да се, ослањајући се на видљивост и доступност садржаја на Википедији, подигне свест о менталном здрављу у нашем друштву. Маратон је такође био усмерен и на активан допринос сузбијању стигме према људима који се суочавају са проблемима у менталном здрављу ширењем слободног знања.

Заједница уредника и уредница на Википедији на српском језику је показала да је тема менталног здравља и те како важна. Током маратона 10 учесника и учесница је написало 44 нових, док је 4 чланка допуњено. Највећи допринос маратону су пружиле Николина Шепић и Жана Гњатовић и оне су написале преко 10 чланака.

Статистички подаци Светске здравствене организације из 2002. године указују да 154 милиона људи у свету пати од депресије или се суочавају са проблемима у менталном здрављу, али посете организацијама које се баве пружањем подршке и даље код многих представља табу тему, верује се да је срамота обратити се за помоћ. Сматрам да је уређивачки маратон баш због тога од изузетног значаја јер подиже свест о проблемима менталног здравља, циљ је сузбијање предрасуда. Изузетно ми је драго да сам и ове године имала прилику да учествујем у маратону и да пишем о овако важној теми. Психологија је још увек недовољно покривена на Википедији што указује на додатан значај ове акције. Позивам овом приликом друге уреднике или све заинтересоване да се придруже у овом важном послу и да се посветимо писању чланака и након завршетка маратона јер је ова тема увек актуелна и тиче се свих нас.

Николина Шепић 

Уредница на Википедији на српском језику

Институт Психополис је као партнерска организације обезбедио награде у виду књига за 5 најактивнијих уредника и уредница. 

Захваљујући заједничким напорима Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о важним темама које се односе на ментално здравље и које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *