Завршен је маратон о заштити животне средине 

Викимедија Србије се по трећи пут заредом прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да се опорави. Разумевање и истицање значаја ових тема помаже заједницама широм света у доношењу одлука на свим нивоима, а на крају може довести до ефикаснијег одговора на кризне ситуације.

У оквиру кампање #WikiForHumanRights планирани су догађаја попут дискусија, предавања и конференција. Поред тога, уређивачки маратони на тему људских права на здраву животну средину организовани су глобално, на бројним језичким варијантама Википедије. 

У оквиру кампање на Википедији на српском језику је био организован уређивачки маратон који је трајао од 19. до 25. априла. За време трајања маратон 5 учесника је написало 19 чланака. Учесници су као знак захвалности за учешће и уложени труд добили споменицу. Највећи допринос маратону остварила је Жана Гњатовић која је написала преко 10 чланака.

„Учешће на овом маратону ми је био веома велики изазов – писати о теми која је данас више него икада пре актуелна. Пошто радим у једној од већих библиотека у Србији, имам прилику да имам увид у издавачку продукцију објављених књига из области екологије и заштите животне средине и у свету и код нас. Наиме, све књиге о којима сам и писала се налазе на полицама наше Библиотеке и „познате“ су ми. Намера ми је била да се и шира јавност, у овом случају корисници Википедије упознају са тим књигама. Да о ономе што их занима, што им је непознато, што су новине, погледају где то могу да прочитају. Сматрам да ако сви научимо да поштујемо и бринемо се о свету у коме живимо, допринећемо да се тај свет и сачува и за будуће генерације, тј. залагаћемо се за заштиту природе. Још један од разлога мог ангажовања на писању чланака на овом маратону јесте и тај што природу бескрајно волим, волим планинарење, волим шетњу, бициклизам…”

Жана Гњатовић, уредница Википедије на српском језику

Захваљујући заједничким напорима, пожртвованости и труду Википедија на српском језику је обогаћена чланцима који у свом фокусу имају здраву животну средину, њено очување и људско право да уживају исту. На овај начин је направљен значајан помак у мисији ширења слободног знања о датим темама. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србија

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србија

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *